Израел нареди на 100 хиляди палестинци да се евакуират от южния град Рафах в Ивицата Газа. По този начин страната дава сигнал, че вероятно наземна офанзива ще започне скоро. Евентуална подобна операция срещу града, в който повече от милион палестинци намериха убежище, предизвика сериозни критики, а най-близките съюзници на Израел предупредиха да не предприема подобна стъпка.

100-те хиляди палестинци се местят в близката хуманитарна зона - импровизиран палатков лагер на брега, в който вече хиляди палестинци от Ивицата Газа потърсиха убежище от войната. „Израелските окупатори казаха на хората да отидат в Рафах, защото е безопасно. Днес ни казват да напуснем Рафах. Къде да отидат хората? Милион и половина - два милиона цивилни - къде да отидат”, коментира Абу Хамед, който е жител на Газа.

Израел твърди, че Рафах е последната крепост на „Хамас” след седеммесечната война, но групировката и ключовият медиатор в преговорите Катар предупредиха, че офанзива срещу града ще повлияе зле на преговорите за примирие.

Израелски представители обявиха, че се планира операция в ограничен периметър, но отказаха да кажат дали това е началото на широкомащабна инвазия в Рафах. Агенцията на ООН, която се грижи за палестинските бежанци, отказа да се съобрази с израелската заповед за евакуация. „Установихме тревожни признаци, че „Хамас” всъщност не възнамерява да постигне каквото и да било споразумение с нас. Това означава, че ще започнем военни действия в Рафах и цялата Ивица Газа в най-скоро време”, посочи министърът на отбраната на Израел Йоав Галант.

Около 1 милион и 400 хиляди палестинци - повече от половината от населението на Газа, се намират в момента в Рафах и околностите на града. Повечето от тях са избягали от домовете си в Ивицата Газа, а сега отново са изправени пред израелска военна операция. „В Рафах има поне един милион, може би милион и четиристотин хиляди души. Почти половината от тях са деца. Всяка операция тук би имала катастрофални последици за тях”, смята директорът на Агенцията за подпомагане на палестински бежанци в Газа Скот Андерсън.

При конфликта в Ивицата Газа от октомври досега са загинали повече от 34 хиляди палестинци, а 80 процента от населението е напуснало домовете си, предаде Нова.