Ген. Мутафчийски за COVID-19: Не открих отговор защо в Китай се действаше толкова строго, има нещо, което не знаем

06.05.2024 11:45 4349 0
Ген. Мутафчийски за COVID-19: Не открих отговор защо в Китай се действаше толкова строго, има нещо, което не знаем

„За първите месеци, докато действаше активно оперативният щаб, ние имаме най-ниска смъртност в света. Когато настъпи разнобой и се намесиха политиците, нещата станаха доста неуправляеми и за съжаление излязохме от тази пандемия втори по смъртност в света след Перу“, посочи ген. Мутафчийски.

Според началника на ВМА всички трябва да си вземем поука от ковид пандемията. 

„Кураж и смелост винаги ни трябват. Той се проявява не само в бойни мисии, но и в самото ежедневие. Нашите болници са отворени 24 часа и винаги се сблъскват с трудни ситуации, пациенти по спешност след тежки травми. По време на голямата пандемия имахме откази само от двама или трима колеги, които поради много заболявания се отказаха да влязат в тази среда и аз ги разбирам, но повечето не отказаха, което е проява на истинска смелост и кураж. Мисля, че го има уважението към лекарите и по-голямата част от българите са благодарни на своите лекари“, посочи генерал-майорът.

Той отбеляза, че с всяка изминала година ваксинацията спада и то за смъртоносни заболявания като например детският паралич, което е много фатално за в бъдеще.

 
Изпрати новина