Може ли Община Пловдив да остане без бюджет? Днес общинските съветници са били информирани, че двете предложения – за финансовата прогноза на Община Пловдив за следващите три години, както и бюджета за 2023 година няма да се гледат на сесията на 7 септември.

Мотиви не са дават, като се съобщава, че предложенията ще  се разглеждат на друга сесия на Общинския съвет през септември.  Сред вариантите за отлагането на най-важната точка за една община е, че липсва политическа подкрепа или е свързано с предложението за закупуването на 64 дка за 29 млн. лева край Гребната база.

Зико предлага да се платят 29 млн. лева на „Тея инвест” за 64 дка, след като си отделиха 13 дка за строителствоПредложението е тази година да се платят 3 млн. лева, а остатъка през следващите 3 години

Второто ще се гледа на сесията на 7 септември, а ако то бъде прието, то трябва сериозно да се променят параметрите по бюджета и прогнозната. Според него тази година трябва да се дадат 3 млн. лева на фирмата, а освен това да се заложат по около 8 млн. лева за следващите три години.  Това означава, че ще трябва да се разместват различните разходи от Община Пловдив.

Друга хипотеза е, че много от групите в Общинския съвет нямат намерение да подкрепят бюджета за 2023 година заради надутите приходи от страна на администрацията.  Зам.-кметът по  финанси Величко Родопски заяви, че няма как да не се гласува бюджета.

„Ако не се приеме, ще има сесии, докато той не бъде гласуван”, обясни Родопски. На практика обаче от 29 септември започва кампанията за местните избори и в подобна обстановка ще бъде изключително трудно да се приеме такова решение.

Припомняме, че бюджета на града е 655 млн. лева, като повече от половината са за дейности, които са делегирани от държавата. Капиталовата програма е за над 200 млн. лева, но по-голямата част са от европейски програми, заемни и държавни средства.

Бюджетът на Пловдив – фантазия от 655 млн. леваОбщественото обсъждане на финансовата рамка се превърна в предизборна трибуна

Съветник към Зико: Режете главата на новия кмет! Димитров: Няма фалирала общинаГрадоначалникът заяви, че ако не беше проектът на ВиК „Модър-Царевец” е щял да е готов