След Великден и Гергьовден има голям шанс у дома да разполагаме с печено агнешко месо, вече поомръзнало ни за ядене. Понеже обаче сме икономично настроени, а и храна не се хвърля, събираме няколко идеи как да "рециклираме" агнешкото в нови ястия.

Бърз гирос

 

Приготвяме традиционния гръцки сандвич, след като сме се сдобили с питки гирос. Останалите съставки може да импровизираме. Накъсваме от изостаналото агнешко и го запържваме леко на тиган. Подреждаме месото върху питката заедно с маруля, домати, нарязан червен лук и поливаме обилно с млечно-чеснов сос. Добавяме и пържени картофки, ако ни се занимава да ги приготвим.

Овчарски пай

 

Традиционното ястие от Великобритания се приготвя с агнешка кайма, но нищо не пречи просто да пуснем изостаналите парчета агнешко в кухненския робот, който да ги наситни до нужния размер. Запържваме лук и чесън, към които добавяме месото. Когато са се сготвили достатъчно, прибавяме нарязани на дребни кубчета моркови и една консерва грах. В различни варианти на рецептата се добавя и доматено пюре. Отделно пък приготвяме картофено пюре. Прехвърляме месната смес в огнеупорен съд, разпределяме я внимателно и я покриваме с картофеното пюре. Поръсваме с настъргано твърдо сирене като например чедър и печем около половин час.

Агнешко къри

 

Както при повечето индийски ястия, и тук тайната е в подправките. Смлените кориандър, кимион, пушен червен пипер, лют червен пипер, куркума, настърган на дребно джинджифил и наситнен чесън се добавят към преди това запържените червен лук и месо. Пържим и бъркаме докато всички аромати се разнесат из кухнята, след което добавяме доматено пюре пюре и вода, намаляваме на среден огън и оставяме да къкри 45 минути. Сервираме със сварен басмати ориз, пишат Delish.

Мини банички

 

Тази суперлесна рецепта използва изостаналото печено агнешко и соса към него. Нарязваме месото на дребно, загряваме соса, разбъркваме го с месото и добавяме накълцан на дребно джоджен или мента. Разстиламе фини готови кори и слагаме по две лъжици от сместа, като оформяме дълги и стегнати банички. Печем за 20 минути на 180 градуса. Рецептата е на Джейми Оливър.

Сос рагу за паста

 

Спестяваме голяма част от времето за готвене на сос рагу (познат и като болонезе), защото месото ни е сготвено предварително. Нарязваме агнешкото на дребно и го запържваме заедно с нарязаните лук, морков и целина. Добавяме накълцан чесън и доматен сос, задушаваме и подправяме с мащерка, и риган. Ако добавим и половин чашка червено вино, оставяме да къкри малко повече. Сосът е подходящ за спагети, талятели или просто любимата ни паста. 

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock