„Пет мандата съм общински съветник в опозиция, но за първи път виждам такова нещо. С един бюджет режете главата на следващия кмет, наистина добро  действие!”. Това заяви съветникът от „Алтернатива за Пловдив” Николай Радев по време на обсъждането на бюджета на Община Пловдив за 2023 година.

Както TrafficNews писа бюджетът на Пловдив е 655 млн. лева, но всички в залата заявиха, че тази рамка е нереалистична, а това може да вкара общината в дългова спирала в следващите години.

Бюджетът на Пловдив – фантазия от 655 млн. леваОбщественото обсъждане на финансовата рамка се превърна в предизборна трибуна

От своя страна кметът Здравко Димитров „успокои” Радев, че няма да е толкова тежко.

„ Няма фалирала община, аз като встъпих в длъжност имах дупка от 4 млн. лева от Такса „Битови отпадъци”. Но няма да фалира града, държавата ще помага. Ние ще се радваме, ако това се случи, а и редно  да помагат”, каза кметът.

Втората тема, която бе поставена от Радев е за тежката пътна блокада към район „Южен”, която тормози жителите му.

„В район „Южен” не са втора ръка хора. В предния мандат този проблем бе неглижиран. Бетонен мост – нямаше го в картите. Аз не  обещах, а гарантирах, че ще има Бетонен мост.  Ако бяхме по далновидни , НКЖИ щеше да го изработи  и финансира”, каза кметът. Той упрекна,  неговия предшественик Иван Тотев за проблемите  с пробива до гарата, тъй като от НКЖИ  му казали, че той не е бил заинтересован.

Зико каза, че до месец кръговото на бул. „Христо Ботев” ще бъде пуснато, както и бул. „Руски”,  а „Модър-Царевец” до края на годината. Той изрази мнение, че ако не била бавната работа на фирмата по Южния обходен колектор, пробива между „Южен” и „Западен” е щял да бъде готов.

Зико отново се даде пример с проект, на който Община Пловдив не е била възложител – ремонта на бул. „Христо Ботев” и „Копривщица”. Той бе изпълнен през проект на ВиК – Пловдив.

„Бул. „Христо Ботев” го направихме за 4 месеца с подмяна на тръбите. Хората забравиха вече. Тези проекти са неблагородни, но не всеки кмет прави такива проекти, защото са тежки за населението”, каза кметът.