Ива Деливерска е една от най-талантливите пловдивски лекоатлети. Едва на 15 години Ива, която се състезава в дисциплината 60 м. с препятствия, вече може да се похвали с титли от републиканските първенства до 18, 20 години и за жени. Състезателката на СКЛА Енерджи (Пловдив) с треньор Любомира Бръмбарова обаче се цели много по-високо и иска да печели медали от големите първенства. Тя се пуска и в дисциплината 400 м. с препятствия, където е другата основна цел да пробие. Ето какво заяви Ива Деливерска и нейната треньорка Любомира Бръмбарова в интервю пред TrafficNews.

- Какви бяха твоите стъпки в спорта?

- Първо започнах да се занимавам със спортна гимнастика и 5 години се занимавах с този спорт. Един ден майка ми ме доведе на стадиона и се запознах с моята треньорка. Така започнах да тренирам и да се занимавам с лека атлетика. Успехите дойдоха след първата ми година. Успях да се подготвя добре и станах и републикански шампион.

- Имаш ли любимки в леката атлетика?  

- Сидни Маклъхкин на 400 м. ми е идол. Тя е доста издръжлива и тренира много усърдно. Успява да чупи рекорди и ми харесва самото и бягане. 

- Как виждаш конкуренцията в България? 

- За съжаление не виждам конкуренция в България на този етап и затова се надявам да имам повече конкуренция и да участвам на повече турнири в чужбина. 

- Стана републиканска шампионка за жени, а си едва на 15 години.

- Бях доста подготвена и го очаквахме с моята треньорка след титлите до 18 и 20 години. 

- Какво ти предстои през тази година и има ли друга дисциплина, в която се състезаваш? 

- Зимният сезон свърши и сега започва летния. Предстоят ни важни състезания и гоним нормативи за Европейско първенство до 18 години в Банска Бистрица и Световно до 20 години в Перу. Надявам се да участвам и да покрия нормативите. Втората ми дисциплина е 400 м. с препятствия и се готвя за нея. 

- Предполагам си мечтаеш да участваш на Олимпиада?

- Един голям състезател мечтае за Олимпиада и това ми е голяма мечтата. Надявам се да успея да я постигна. 

- Какво ще си пожелаеш?

- Да бъда здрава, да продължавам подготовката по същия начин и да участвам на големи състезания. 

Треньорката на Ива - Любомира Бръмбарова заяви, че тя сама идва при нея

В случая с Ива аз не я открих, а тя сама си дойде. Късметът я доведе при мен. Аз я видях още в самото начало, че има сериозни качества, въпреки че беше дребничка. Видях колко е ексклузивна, пъргава и какъв голям потенциал има. Един талант трябва да бъде открит и да се опази от контузии. Това е най-важното, а след това започваме да го изграждаме. 

Целите пред Ива

Аз винаги и поставям много големи цели. Не на всяка цена и сега, но в перспектива гоним високи цели. Надявам се основно в мъже и жени да покаже напълно способностите си. Физическите натоварвания са според възрастта и физическото и състояние. 

За леката атлетика в Пловдив и нуждата от атлетически стадион

Ние се стремим по към централизирана подготовка и не използваме често стадион "Пловдив" за нас специално не е проблем. Факт е обаче, че материалната база е изключително нищожна и недостатъчна. Много се надяваме лекоатлетическия стадион да стане факт. Това ще е много хубаво за атлетиката и това е крайно необходимо да се случи. Пловдив е вторият по големина град, а ние нямаме база. Има страхотни стадиончета с писти по малките градове, но реално там няма кой да ги използва. Големите градове са изключително ощетени. Повече се правят чисто футболни стадиони и не се мисли за леката атлетика. 

Какви са трудностите пред лекоатлетически клуб в България 

Успяваме със собствени средства и се самофинансираме. Имаме малко финансиране в последните месеци от министерството, но то е нищожно, за да подсигурим напълно лагерите, които ни трябват, за да гоним тези резултати. Ние сме си поставили високи цели, а те стават с централизирана подготовка и качествено възстановяване. Разчитаме основно на самофинансираме.