Нова финансова корекция е била наложена на Община Пловдив от Управляващия орган по оперативна програма „Околна среда”. Тя е свързана с една от обществените поръчки за Пречиствателната станция, чиято сума е над 70 млн. лева.

През лятото стартира реконструкцията и модернизацията на  Пречиствателната станция, като и за самата нея имаше финансова корекция от 3,5 млн. лева, която представляваше 5% от поръчката.

След 730 дни и 70 млн. лева: ПСОВ – Пловдив със соларен парк и последно Hi-Tech оборудванеПречиствателната станция в Пловдив с най-модерното оборудване и соларен парк след 70 млн. лева и 730 дни

Зико чака новото правителство, което да поеме 3,5 млн. лева финансова корекция на ОбщинатаВсе още не е взето решение дали ще има извънредна сесия за кредитната линия

Новата корекция също е в размер на 5%, като тя е по договор „Дейта Консулт“ ДЗЗД на обща стойност 1 400 000,00 лв. без ДДС  по поръчката “Оценка на съответствието на инвестиционните проекти и упражняване на строителен контрол на обект “Реконструкция, модернизация и доизграждане на ПСОВ”. Размерът на финансовата корекция е за над 70 000 лева с ДДС, като Община Пловдив е обжалвала решението Управляващия орган в Административния съд.

Поръчката е била пусната през 2019 година от Община Пловдив, като част от Водния цикъл, като повече от година и половина тя не е можела да се завърши заради обжалвания и няколко пъти смяна на победителите.

Първият път на първо място е била класирана консорциума „Воднадзор 2020”  с оферта от 1,6 млн. лева. Възложителят на поръчката зам.-кметът Пламен Райчев иска ново преразглеждане на поръчката и така се стига до ново класиране. В него „Воднадзор 2020” е отстранена, като е класиран друг консорциум на първо място – „Воден проект МСМ 2020” цената й е значително по-ниска за дейностите от близо 600 000 лева.

След второто класиране идва жалба в КЗК и дело във ВАС, в което се отменя поръчката и се правят указания за нов подбор на участниците.В него първите два победителя са отстранени и така остава „Дейта Консулт“ ДЗЗД на първо място с офертата от 1,4 млн. лева.

Финансовата корекция е заради заложени дискриминационни условия в техническата спецификация на поръчката, която ограничава кръгът от фирми, които имат право да участват.

Делото в Административния съд е загубено от Община Пловдив, като тя има възможност да обжалва решението във Върховния административен съд.

През последните месеци Община Пловдив получи фишове за връщане на над 2 млн. лева корекции по европейски проекти. Последният такъв бе за проекта за електронната системата на „Индра” за 850 000 лева.

Община Пловдив връща на Европа 850 000 лева заради билетната системата на „Индра”Финансовата корекция е наложена заради приложение и други нейни функционалности