Старт на най-големият проект на Пловдив в последното десетилетие бе даден от кмета Здравко Димитров, вицето му строителство Пламен Райчев и шефът на ВиК – Пловдив Спартак Николов. Те дадоха първа копка на проекта за реконструкция и модернизация на Пречиствателната станция в Пловдив, който е проект за 70 млн. лева

Консорциумът, който трябва да извърши дейностите за 730 дни е с партньори ,,ГБС – Пловдив“ АД, ,,Главболгарстрой“ АД и ,,Еко-проект 2000“ ООД, с подизпълнител „Кристална вода“ АД, а обществената поръчка бе стартирана през 2018-а.

Спартак Николов заяви, че ПСОВ – Пловдив е с морално остаряла технология, чиято последна реконструкция е през 1984 година.

„Не трябва да забравяме за отговорността към нашата земя.  Сам по себе си този проект е изключително стойностен. Тук ще се монтират последните технологични решения за прочистването на водата, като ще стане най-модерната пречиствателна станция в България. Тя ще разполага със соларен парк, като ще се произвежда и биогаз , който ще задоволява нуждите на предприятието с електричество. Това ще оптимизира и разходите”, заяви шефът на ВиК.

Проектът предвижда ПСОВ Пловдив да пречиства отпадъчни води със средно денонощен дебит – 180 000 кубически метра с натоварване за 450 000 жители.  Ще бъдат ремонтирани редица стари съоръжения, като ще бъдат монтирани и други. Очаква се дейността да бъде изцяло поета от дисперческо управление със специален софтуер.