Община Пловдив ще се опита да се възползва от възможност от Закона за държавния бюджет за жестоката финансова корекция, която бе наложена за модернизацията на Пречиствателната станция.

Преди няколко месеца Върховният административен съд потвърди санкцията на последна инстанция от 5% за европейския проект, като сумата е почти 3,5 млн. лева заради стойността на проекта от 70 млн. лева.  

Наложената финансова корекция е заради нередности в обществената поръчка за избор на изпълнител  за проекта, още преди Здравко Димитров да встъпи в длъжност.

Жестока финансова корекция за Община Пловдив! Връща 3 млн. лева за най-големия си проектГрадските власти загубиха делото срещу управляващия орган в Административния съд, жалят във ВАС

След 730 дни и 70 млн. лева: ПСОВ – Пловдив със соларен парк и последно Hi-Tech оборудванеПречиствателната станция в Пловдив с най-модерното оборудване и соларен парк след 70 млн. лева и 730 дни

„Използвахме всички варианти да обжалваме, за съжаление решението е окончателно.  В Закона за държавния бюджет за финансовите корекции, тъй като е често срещано явление у нас,  има възможност да се сключи един тристранен договор между Министерството на финансите, Управляващия орган и бенефициента и парите да се платят директно от републиканския бюджет. Тъй като стойността е голяма   - 3,5 млн. лева, ни ще се опитаме да се възползваме от тази опция, за да не плащаме парите от бюджета на града”, каза зам.-кметът Пламен Райчев.

Здравко Димитров обясни, че тези разговори предстоят, като най-вероятно те ще бъдат с новото редовно правителство след вота на 11 юли. Той каза още, че не е взето решение дали ще има извънредна сесия на Общинския съвет, която да гласува намерението на Община Пловдив да тегли голям инвестиционен заем.

Крайният срок за решението, което трябва да се вземе е 20 юли, като именно за тази дата е насрочена сесията.  Последно кметът бе заявил, че предложението ще е за 40 млн. лева кредитна линия – 10 млн. лева за модернизация на „Чистота” и „Паркове и градини”, „Даме Груев”, „Модър –Царевец” и пробива под Водната палата.

Зико: Ако не теглим заема за големите проекти, тогава ще се вдигнат данъцитеОбщина Пловдив ще предложи кредитната линия да бъде около 40 млн. лева