Златната есен е в разгара си и сега е идеалното време да довършим всички зимнини, които ще ни радват с неповторимия си вкус през студените месеци. Неизменна част от зимната трапеза на българина е царската туршия. Тя е просто великолепна и се приготвя в цялата страна, като начините за това са многобройни. Специализираният сайт gotvach.bg припомня оригиналната рецепта за приготвянето на любимата царска туршия.

Необходими продукти:

червени чушки – 1 кг; 

зелени чушки – 1 кг;

червени камби – 1 кг;

моркови – 1 кг;

зелени домати – 1 кг;

карфиол – 1 кг;

зеле – 3 кг;

керевиз – 1 бр. корен, стебла и листа.

 

За маринатата:

олио – 50 мл;

вода – 2 л;

оцет – 1 л;

сол – 300 г; 

захар – 500 г;

дафинов лист – 3 – 4 начупени листа;

черен пипер – 1 ч.л. зърна.

 

Начин на приготвяне:

Зеленчуците се измиват, почистват и нарязват на дребно, поставят се в дълбок съд и се заливат с маринатата, която се приготвя чрез смесване на посочените продукти и подправки. Маринатата не се вари на този етап.

Съдът се поставя на студено, да престои 24 часа, като периодично се разбърква. След това зеленчуците се отцеждат и подреждат в подготвените буркани. Маринатата се кипва, отдръпва се от огъня и след като се охлади, се налива върху зеленчуците в бурканите. Но преди това за всеки буркан предварително и поотделно с малко от изстиналата марината се стриват по 3 бр. аспирин, като тази бройка се отнася за компотени буркани или омния, както мисля, че ги наричат. Туршията не се вари, оставя се на студено, а зимата се сервира с ракийка или по ваш вкус.

Забележка: Ако ви се струва доста количеството (10 кг продукти), то може лесно да приготвите по-малко количество и в съотношение според предпочитаните ви продукти, като лесно ще изчислите, че за 1 кг нарязани зеленчуци ще са необходими 200 мл вода, 100 мл оцет, 30 г сол, 50 г захар, лъжичка чаена олио. Важни правила за приготвяне на идеалната туршия: Според начина на приготвяне туршиите биват сурови, парени, печени и пържени.

При приготвянето им има няколко правила, които трябва да спазвате, за да се получи добра туршия.

Едното е на всяка цена да отстраните загнилите зеленчуци. За да е по-трайна туршията, добавете счукан синал или хрян, лозов или вишнев лист.

За стерилизацията трябва да внимавате да спазите времето, указано в рецептата. За доматите – това са 10 мин., за фасул и гювеч – час и половина, за гъби – половин час. Ако трябва да претакате туршията, през първата седмица го правете всеки ден, през втората – през ден, а когато втаса – веднъж седмично.

Много е важно готовите буркани да се съхраняват на прохладно място, най-добре в мазе или килер.

 

Източник: vijti.com