Талантите от средно училище “Св. св. Кирил и Методий” представят премиера на авторския танц “Бабинче” на хореографа Боян Алексиев  и на филма “Бабинче” с автор Марин Вулджев на концерт, който показва избора на младите хора между дискотеката и мегдана, на 29 април от 19 часа в Дома на културата "Борис Христов". Събитието е посветено на Деня на танца.

Концертът е резултат на  двугодишен труд на учениците и учителите  от професия “Дизайнер”, специалност “Рекламна графика” и професия “Танцьор”, специалност “Български танци”.  За първи път ще бъде представен филмът “Бабинче” с автор Марин Вулджев, в който се разказва за теренните проучвания на обичая чрез разкази на свидетели, участници в празника, както и за трансформацията му в сценично разработен обичай.

Въз основа на направените проучвания с учениците си, хореографът Боян Алексиев разработва танц “Бабинче”. Изпълнители на танца са самите ученици от професия “Танцьор”, специалност “Български танци”, участвали в изследването на терен.Танцът е нов прочит на обичая Бабинден, видян през погледа на младите хора. Той обобщава различните етапи на развитие на обичая от преди 150 години до днес. Музиката е на Петьо Кръстев, а костюмите са изработени по автентичен модел от Йордан Симонски.

Гости, участници в концерта, ще са изпълнители от танцов състав към Академия за музикално танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев”- град Пловдив, които ще представят първите танци на Мартин Тодоров и Симона Маринова,  студенти в първи курс  в АМТИИ, възпитаници на училището и участници в изследването. Участие ще вземат и Фолклорен ансамбъл “Тракия”, в чийто колектив  също има възпитаници на училището.

В концерта ще видим  изцяло новия репертоар на представителен танцов ансамбъл “Марица” към училището, където са включени танци от репертоара на фолклорен ансамбъл “Тракия”, ОФА “Загоре”, ПФА “Странджа”, както и “Добруджански танц” по хореография на Боян Алексиев и музика на Стефан Цонев.

Обединено от идеята, че най-лесната рецепта да научиш младите хора е да ги накараш да съпреживеят информацията,  Средно училище “Св. св. Кирил и Методий”, самостоятелно финансира изследването, описанието и създаването на филма, танца, концерта и фотоалбума със снимки от изследването на обичая, както и изложба на снимки, която ще бъде поставена в Цар Симеоновата градина от 1 до 15 май. 

 Учениците посетиха град Разлог, за да се запознаят с характерните обичаи за Пиринска етнографска област и празника Бабинден. Обичай, показващ признателността на българката към човека, спомогнал за появата на новия живот - “бабата” /акушерката/. Освен ритуалното “умиване” с вода от “крондир”, на ръцете на “бабата” се даряват сапун и кърпа. Всяка жена, “бабувала” през последната година, е със “заденато” бебе в “цедилка” на гърба си и заедно с всички майки, родили през последната година, излизат на мегдана, където се играе “бабино хоро”. Първоначално хорото се е играело на песен само от “бабите” и майките, по-късно е било под съпровода на гайда, а в днешно време се играе на зурни и тъпани, като в хорото се включват стари и млади, включително и мъже. Празникът е силно застъпен в празничния календар на Разлог и околните села. 

Гостувахме на НЧ “15 септември 1903-1909”, където ни разказаха за обичая и показаха автентични модели на празничния костюм в региона. В Историческия музей учениците наблюдаваха възстановка на обредния момент в обичая. В продължение на няколко месеца учениците описваха личните си впечатления от празнуването, създаване на репродуктивни и интерпретативни текстове за обичая, правиха художествена обработка на направените снимки. А след това, се срещнахме с бабите от село Добърско, където записахме техните разкази за обичая Бабинден и съпоставихме нашето проучване с техните разкази.

Най-голямата си награда получихме от учениците. Те в продължение на месеци оставаха доброволно след часовете да съставят текстове, обработват снимки или да да репетират танца. Смени се ролята на учителя - той  стана ментор в творчески екип.