Така нареченото "дълбоко пържене" или пържене в голямо количество мазнина ни осигурява хрупкава храна, но крие определени рискове. Освен изгаряне и омазани котлони, трябва да вземем предвид и количеството мазнина, която ни трябва.

При това положение възниква въпросът можем ли повторно да използваме мазнината? Краткият отговор е "да", но има определени условия. Първо трябва да сме избрали правилната мазнина като например слънчогледово или друго растително олио, различно от зехтин.

Последният не е подходящ за дълбоко пържене не само заради цената си, но и заради това, че започва да пуши на доста ниска температура.

Другият ключ към ползването на мазнината повторно е да контролираме температурата на пържене. Тя не трябва да е прекалено висока, защото мазнините започват да се разграждат и се отделя субстанцията акролеин, която придава горчивия вкус на препържената храна.

Важно условие при повторното пържене в същата мазнина е да я прецедим, за да премахнем всякакви малки загорели парченца или панировка. Правим го, когато мазнината е изстинала, като я прецедим през тензух или филтри за кафе.

Препоръчителният брой на пържения в една и съща мазнина е три пъти. Но дори когато сме я ползвали само веднъж, трябва да я изхвърлим, ако е започнала да мирише на кисело или гранясало, мътна е или сме я пазили повече от два месеца, съветват Epicurious.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock