Едва ли има по-неприятно преживяване в кухнята от това да сме прекарали часове в подготовка на обяда или вечерята, и месото, което сме сготвили, да се окаже жилаво.

Един от методите, с които можем да си гарантираме, че това няма да се случи отново, е да обработваме месото с чук. По този начин разкъсваме съединителните тъкани, които го правят жилаво.

Има обаче и друг начин, с който можем да направим месото хем по-вкусно, хем по-лесно за приготвяне, а след това и за консумиране. От Tasting Table ни съветват как да направим месото най-крехко и сочно, като вместо да го обработваме с чук, е нужно просто да добавим една-единствена съставка, която присъства във всяко домакинство. И това е содата за хляб.

Снимка 661138

За разлика от разкъсването на съединителните тъкани в месото, както и разтварянето им, което пък постигат маринатата и саламурата, содата го прави по-крехко по по-различен начин. Чрез нея се получава химическа реакция, която спира слепването на протеините при готвене. Така месото става по-меко и сочно, без да се стяга.

Плюс на използването на сода за хляб е също, че тя действа бързо и ако нямаме време да оставим месото да престои една вечер, можем да го сготвим и само няколко часа по-късно. Нужното количество сода за 1.8 кг. месо е една супена лъжица.

Снимка 661139

Как се прави

С чисти ръце поръсваме содата върху месото и я втриваме леко. После го поставяме в стъклена купа и оставяме да престои в хладилника за поне три часа или най-добре за една нощ. След като го извадим, отмиваме излишната сода с вода и подсушаваме. Накрая остава да сготвим месото по рецептата, която сме избрали.

Най-важната стъпка в този метод е да не забравяме да отмием излишното количество сода, тъй като тя вече ще е подействала, а остатъкът може единствено да придаде неприятен вкус на месото, пише lifestyle.bg.