Ще се наложи ли на пловдивските компании да вадят нови разрешителни, за да продължат да работят във Великобритания след излизането й от Европейския съюз? Ще се признават ли българските документи, както и тези, издадени от страни членки на Европейския съюз? Ще трябва ли английски компании да плащат ДДС на нашите фирми? Това бяха част от въпросите, обсъдени на среща „Брекзит и бъдещето на международната търговия”, която се състоя днес в Пловдив. На нея присъстваха представители на пловдивския бизнес и местната власт, Британо-българската бизнес асоциация, както и Лиъм Смит – директор международна търговия на асоциацията на Британската търговска камара.

Голяма част от въпросите останаха без отговор, тъй като все още не са ясни условията, при които Великобритания ще напусне ЕС. „Когато обмисляхме тази среща, смятахме, че ще е ясно дали ще има сделка за Брекзит. Това обаче не се случи”, посочи Смит. Той обясни, че бизнесът на Острова се надява да се стигне до сделка. Опасенията на сънародниците му са, че сценарий Брекзит без сделка с ЕС би довел до прекъсване на доставките на храни и лекарства за Обединеното кралство, тъй като в момента континентът осигурява 30% от тези нужди на Обединеното кралство. А липсата на сделка с ЕС означава строг граничен контрол и забавяне на доставките.

„Един от основните въпроси пред нашата фирма е данък добавена стойност. „В момента не се фактурира ДДС на нашите клиенти в Англия”, обясни Христо Рогачев, управител на пловдивска фирма, която се занимава с изграждането на климатични инсталации и от 7 години работи във Великобритания. На въпроса му, дали това ще се промени при излизането на Великобритания от ЕС, Лиъм Смит отговори положително. Британските клиенти ще трябва да плащат ДДС от 20%. Той все пак уточни, че ще се дискутира вариант данъкът да може да се плаща отложено.

Смит успокои пловдивските бизнесмени, че вероятно няма да имат проблем с разрешителните за работа, както признаването на дипломи и сертификати, издадени от страни членки на ЕС. „В момента работници, които командироваме в Англия, трябва да минат тест, за да изкарат skill card. Сега имат право да карат тестовете в България, тъй като по-голяма част от тях не знаят английски език. Това ще се промени ли след Брекзит?”, попита още Рогачев. Но получи откровен отговор – „Не знам”.

Въпросът за статута на преподавателите от Великобритания, които в момента живеят и работят у нас, пък постави директорът на British school of Sofia Теодора Ненова. Част от учителите са много притеснени за това как ще останат в България. Аз самата също се притеснявам, защото се опитах на уредя документите на преподавател от Канада, но след 6-месечни мъки, накрая се отказах, разказа директорът. Според нейните наблюдения тенденцията от тази година е родители да насочват децата си към британски тип училища в Европа и да се отказват от обучение на Острова заради неяснотите около Брекзит. Доколкото разбрах, до 2021 г. таксите за европейски студенти във Великобритания няма да се променят, но след това не е ясно какво ще се случи, добави Ненова. „Това е един от аспектите на Брекзит, който налага да се стигне до сделка, позволяваща на британците да пребивават свободно в Европейския съюз”, подчерта Лиъм Смит.

Бизнесменът Иван Фратев пък изказа мнение, че Брекзит без сделка може да донесе и позитиви за България и Пловдив. „На европейците ще им стане много по-лесно да работят с нас. Също така много от младите хора ще се върнат, тъй като за тях ще е по-трудно да намерят работа във Великобритания. А в Пловдив вече има много международни компании, които могат да им предложат добро заплащане и условия за работа. И търсят кадри”, заяви Фратев.