Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България излезе с официално писмо до кмета Здравко Димитров по повод назначаването на главен архитект на Пловдив без конкурс. Гилдията се обединява върху мнението, че макар и да не е нарушен законът, защото назначеният арх. Ахрянов е спечелил конкурс, но в Карлово, Пловдив изиска изборът да стане със състезание. Аргументът им е, че градът ни е с изключително сложна и специфична градоустройствена структура, конкурсът трябва да е задължителен.

Ето и пълния текст на писмото, адресирано до новия кмет:

"ДО

Г-н Здравко Димитров
Кмет на Община Пловдив 

Уважаеми г-н Димитров, 

Архитектурната гилдия изразява надежда за ползотворно сътрудничество и диалог при решаване на предстоящите задачи в областта на урбанизма и инвестиционните процеси на Община Пловдив. Както досега, така и занапред, винаги сме декларирали готовност да бъдем полезни като експерти в устройственото планиране и инвестиционното проектиране. 

Пловдив е град със специфична проблематика, многопластова история и традиции. Исторически натрупаните пластове от няколко цивилизационни епохи, стремежът към модернизация и създаване на устойчива градска среда, изискват адекватни управленски решения и инвестиционен подход, базирани на високо професионален експертен потенциал. 

Основен фактор от администрацията на общината за успешното провеждане на политиките за градско развитие е длъжността на главния архитект. Важната роля на главен архитект е отчетена и чрез Закона за устройство на територията (ЗУТ), съгласно който назначаването на главен архитект става след провеждането на конкурс. Конкурсът е единствено възможния начин за избор, при който архитектите-кандидати могат да представят и защитят своите платформи и визии за градско развитие и докажат своя професионален опит. Особено внимание е обърнато в чл.5 (2) от ЗУТ  на комисията за оценяване на кандидатите, в която трябва да участват представители на архитектурните браншови организации. 

За наша изненада научихме от медиите, че сте назначили нов главен архитект на Пловдив, без за това да е направен избор чрез конкурс. Независимо от формалното спазване на закона, считаме, че за избора на главен архитект на град като Пловдив, с изключително сложна и специфична градоустройствена структура, конкурсът трябва да е задължителен. Трябва да се отчете и това, че Пловдив е един от трите големи града на България с административно териториално деление на 6 района.

Като добър пример за това можем да посочим избора на настоящия главен архитект на София чрез тристепенен конкурс, съпроводен с обществени обсъждания, публично представяне на платформи и тяхната защита. 

С настоящето се обръщаме към Вас с апел, да организирате и проведете конкурс за главен архитект на Пловдив, за което декларираме нашата готовност за съдействие. 

С уважение и пожелание за успешен мандат! 

Съвет на КАБ РК Пловдив"

Архитекти със спорни биографии ще чертаят бъдещето на ПловдивОще с първите си назначения Зико зачеркна обещанието, че за всяко свое действие ще се допитва до гилдиите