Архитекти поемат строителството в Пловдив след дълги години, в които инженерите бяха на почит в градската администрация. Безспорно най-голямата изненада бе назначението на арх. Невена Балчева за зам.-кмет и то по ключовия ресор по строителство и инвестиционно планиране. Тя и новият главен архитект, който встъпва в длъжността като титуляр –  Димитър Ахрянов ще чертаят облика на града в следващия мандат, а вероятно и много по-напред в бъдещето.

Двамата ще имат ключова роля в приемането на Общия устройствен план на Пловдив, който определя развитието на града в следващите 20 години.  Влизането на двамата в Община Пловдив предизвиква голямо вълнение в администрацията, гилдиите и урбанистите, но с доста противоречиви оценки.

На първо място назначението на арх. Невена Балчева вероятно ще бъде прието с доста противоречия по етажите на Партийния дом, където са ресорите й  В богатата си кариера арх. Балчева е заемала ключови постове като гл. архитект на район „Тракия” и два пъти е била директор на дирекция „Устройство на територията” в продължение на  повече от 12 години.  В гилдията е позната като добър урбанист, но не и като администратор. Последните проекти, които тя въртеше в администрацията бяха по „Региони в растеж” и изграждането на бул. „Северен”. Именно новият пловдивски булевард бе една от причините тя да напусне поста си като директор в „Устройство на територията”.   Удължаването на  крайния срок на всички булеварди по 30-милионния заем с близо две години, които предизвикаха огромен обществен отзвук,  бе заради неуредиците по бул. „Северен” и имотите покрай тях. Въпреки че формалният повод за оттеглянето на арх. Балчева бе пенсионирането й, всъщност причината за напускането й бе, че тя не е успяла да опише имотите за отчуждаване, което бе довело до голямото забавяне. То от своя страна доведе до картбланш на така или иначе бавните строители от „Щрабаг” да се бавят още повече, което докара града до транспортен колапс.

Името й бе забъркано и със скандала с Тютюневите складове, когато бе разрушено зданието на ул. „Одрин” 8. Тогава общински съветници поискаха нейната оставка заедно с тази на покойния гл. архитект Румен Русев и тогавашния зам.-кмет Димитър Кацарски. Мотивите им бяха, че тримата са отговорни за разрушаването на Тютюневи склад. Все пак обвиненията към Балчева от страна на общинските съветници и част от протестиращите не стигнаха до съда.  Арх. Балчева участва и в комисията, която избра неизпълнимия проект на португалците от ФОРА за площад "Централен", за който Община Пловдив плати огромна сума.

Сега върху арх. Балчева ще има огромна отговорност да взима решения, свързани не само с градоустройството и строителството, но и ръководенето на редица отдели и огромен брой служители.

Здравко Димитров се бе обявил и за силна фигура на главния архитект на Пловдив, който трябва да изгради собствен архитектурен стил на всеки район, както и осигуряването на повече свободни пространства между сградите.

На поста неизненадващо бе назначен арх. Димитър Ахрянов, но по доста изненадващ начин. 38-годишният архитект бе трансфериран директно от Карлово, където изпълняваше същата функция. Екипът на Зико успя да намери вратичка в закона, която позволява на арх. Ахрянов да заеме поста на титуляр без да минава конкурс – причината, той вече се е явил на такъв в Община Карлово.  Разбира се, тази операция бе улеснена и от факта, че поста на главен архитект в Пловдив бе свободна, а там близо 3 години бе временно изпълняващ   арх. Юлияна Петрова след кончината на арх. Румен Русев.

Въпросът е обаче дали в действителност Здравко Димитров залага на силна фигура в лицето на гл. архитект, или търси по-послушен такъв.  Арх. Ахрянов бе един от шестимата, които се явиха на конкурса за гл. архитект преди две години в Пловдив. Той мина втория кръг, но не получи добра оценка от комисията, в която имаше представители от КАБ и САБ.

На практика арх. Ахрянов тогава се провали.  Контрастът е още по-осезаем като се взима предвид конкурс за гл. архитект на Карлово, за сметка на втория по големина град в страната, с огромни проблеми в градоустройството.

Първата публична длъжност на арх. Ахрянов е през 2011 година, когато става гл. архитект на район „Южен” по времето на скандалната кметица Павлинка Кацарова. Тогава е периодът, в който започва голямото презастрояване в най-южния квартал на Пловдив .  Личността на арх. Ахрянов се свързва много с митрополит Николай.  Освен че архитектът е проектирал редица църкви в Пловдив и региона, самият той е член на най-висшия орган на  Пловдивската митрополия – Епархийския съвет, в чиито състав влизат две светски лица.

Все още от професионалните гилдиите и Камарата на архитектите няма коментар за назначението на арх .Димитър Ахрянов, но вероятно подобно ще последва и то надали ще бъде с положителен знак, предвид начина, по който бе назначен.

Към това трябва да се вземе предвид, че и Здравко Димитров още с първите си назначения зачеркна предизборните си обещания, че за всяко негово решение ще се допитва по професионалните гилдии.