През последните години се натрупаха достатъчно данни, че службите, които се грижат за сигурността трябва да бъдат реформирани. Всички помним, че когато им изслушвахме доклади в парламента, два не бяха одобрени. Това показва големи дефицити.

Това каза пред Нова телевизия бившият правосъден министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Надежда Йорданова.

Тя припомни, че само дни преди началото на войната в Украйна службите са твърдели, че няма да се случи. След като започнала, казали, че след три дни ще приключи в полза за Украйна.

"Нищо от това не се случи. Не искам да коментирам тяхното качество, но не отговаряше на това, на което службите трябва да отговарят, за да запазят обществения интерес", каза тя.

Както вече “24 часа” писа се работи върху идея за обединяването на военното разузнаване с външното, а Йорданова коментира затова така:

"Дебата затова как да бъдат преструктурирани тепърва започват. Ще се обсъждат и конкретни текстове. Ще бъдат чути всички гледни точки, за да се вземе най-доброто решение". Смята, че за да бъде подобрена дейността, трябва да бъде преструктурирана.

По отношение на мигрантския натиск, тя каза, че в момента се вижда ясно как държавата засилва капацитета си, за да реагира на натиска.

"Работата предстои. Трябва да подобрим и капацитета си за убежищата, за да осигурим нормални условия за мигрантите", посочи още Йорданова.

По отношение влизането ни в Шенген, тя смята, че когато държавата си постави важна цел за обществото ще се справи. "Предстои да видим дали ще влезем в пространството до края на годината. Трябва да убедим партньорите си, че напредваме", каза още тя.

Тя коментира и решението на ЕК от петък с което бе премахнат Механизмът за сътрудничество и проверка спрямо България и Румъния. Той бе основен аргумент на Нидерландия да не ни пуска в Шенген.

"Това е един от начините да покажем, че можем да се справим. Успехът е общ - както на държавата, така и на гражданското общество", смята бившата правосъдна министърка.

Коментира и изказването на премиера Денков, че зърнопроизводителите били терористи.

"Такива тежки определения трябва да бъдат изключени от речника на политиците, особено когато има тежки противоречия на интереси" и е убедена, че чрез диалог може да се постигне добро решение. Без него нямало как да има напредък.