Няма да изпращаме наши военни в Украйна. Никога. Освен, ако това не се наложи от война, която Русия не извърши спрямо НАТО. Тоест – България и НАТО не са част от тази война и по никакъв начин НАТО не планира изпращането на войски, нито българското правителство, на територията на Украйна. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA News зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов в отговор на въпроса ще изпращаме ли наши военни в Украйна.

По думите му всички инициативи, свързани с подготовката на украински военнослужещи, се извършват извън територията на Украйна. „Ние, по решение на Народното събрание от 9 декември минaлата година, имаме поставена задача и можем да извършим подготовка на украински лица за бойни санитари - до 60 души за една година. Предвижда се в 4 групи по 15 души да бъдат обучени отново в България, а не в Украйна”, уточни той.

„Това беше спекулация, че ние ще изпращаме български санитари там или ще изпращаме инструктори в Украйна да обучават там. Става въпрос за обучение на тези лица за бойни санитари в България, в нашата Военномилицинска академия. Министърът спомена, че ние имаме изграден такъв много супер модерен център на световно ниво по проект заедно със САЩ.  Този център е специално изграден не за подготовка на санитари за Украйна. Той е изграден за подготовка на наши бойни санитари, за подготовка на медицинските екипи за въздушна евакуация, които ще се готвят. Така, че военномедицинската подготовка е част от подготовката на българските въоръжени сили. Но има капацитет центърът да обучава и украински лица за бойни санитари”. подчерта зам.-министър Запрянов.

На въпрос ще отидем ли към директно предоставяне на помощ за Украйна или ще продължи и тази схема с посредниците той подчерта: „По отношение на предоставянето на помощ на Украйна ще продължим без посредници. Такова е желанието. Когато украинската страна иска да закупи от България определено оборудване, то да бъде извършвано без посредник от нашата страна спрямо украинската страна, тъй като посредниците оскъпяват продукцията, т.е. вдигат цената. И това не е изгодно за украинската страна. Обикновено експертите казват, че между 20% и 40% е оскъпяването. А някои твърдят, че и повече може да бъде, но това не е изгодно.  Нашата идея е да осъществяваме това подпомагане, но то искам да отбележа, че то не е безвъзмездно.  Т.е. вече за първия пакет помощ, която сме изпратили, имаме легитимност и вече сме заявили възстановяване на определени суми по европейските правила от ЕС. И когато става въпрос за присъединяването към инициативата на ЕС, отново търсим икономически интерес за България”.