Много хора посещават аптеките със „сет за лечение на коронавирус“, като очевидно не са болни и не са посещавали лекар. Лечението са си го самоназначили или са видели в интернет. Това заяви  Антон Вълев, който е  председател на националната аптечна камара у нас.

„Все още има усещане на дефицити на определени лекарства. С изключение на много малко лекарства има групи за които има недостиг, но винаги има заместител“, заяви той в ефира на БТВ.

Според него, има сериозен натиск върху системата, но тя не се адаптира към това.

„Все още няма например  електронна рецепта, като аз лично не вярвам, че ще доживея направата на такава система. Освен това не се даде възможност за  предписване на международно непатентно наименувание, за да може личните лекари да не предписват конкретно търговско наименование. Така ако то конкретно е свършило, ние трябва да върнем пациента, а не да го обслужим. Абсурден е и фактът, че у нас е абсолютно забранено транспортирането на лекарства до дома на пациента, нещо което се случва в редица европейски страни“, коментира Вълчев.

Той е категорично заяви, че аптеката е здравно заведение, това че имате рецепта, не означава, че той ще ви предпиша това лекарство.

„Вярно е и не трябва да отичаме, че има аптеки, в които не спазват всички правила и това доведе до дефицит, но имаше и призиви от щаба, които бяха в разрез с всички правила  - призив за консултации по телефона от личния лекар – това води до проблеми“, каза още фармацевтът.