С бурни дебати и размяна на обиди протече второто заседание на новоизбраното Народно събрание. По-рано днес парламентът прие  оставката на кабинета на Бойко Борисов. Предложението за гласуване на оставката бе вкарано като извънредна точка в Дневния ред. Това предизвика полемика, като основните теми, които се разискваха бяха дали е законосъобразна и как точно се разглежда тази процедура по освобождаване в Конституцията на РБ.

Днес едва двама народни представители взеха участие в заседанието онлайн, като сред тях не бе лидерът на ИТН Станислав /Слави/ Трифонов. 

Със скандал в Парламента: Депутатите гласуваха оставката на кабинета на Бойко БорисовДнес ще бъде представен Планът за възстановяване и устойчивост на ГЕРБ

Точката на кипене бе достигната с предложението премиерът Бойко Борисов да бъде задължен да дойде в Народното събрение. Депутатът от ИТН  Филип Станев започна с атаките, като заяви, Бистришкият тигър е един най-обикновен страхлив заек от Банкя, който се страхува да дойде в Парламента.

По-далеч стигна и Тошко Йорданов от „Има такъв народ”:

„Страхливецът Бойко Борисов днес не дойде – за пореден път. Шофьорчето Бойко Борисов днес не дойде – за пореден път. Джипко Бибитков днес не дойде в парламента – за пореден път“,  това заяви Йорданов.

Канонада от обиди към Борисов от ИТН, ГЕРБ искат от председателя да ги глобиДжипко Бибитков днес не дойде в парламента – за пореден път, заяви Тошко Йорданов

Напрежението продължи и по време на гласуването на ревизия на управлението на Борисов. Дълги дебати имаше относно целта, обхвата и срока на проверката, като различните политически партии имаха различни предложения.В хода на дебатите думата „ревизия” бе заменена с „проверка”, която трябва да обхване последните 10 години. Председател на комисията стана Мая Манолова. 

Всички партии в парламента гласуваха за ревизия в управлението на Бойко Борисов214 депутати гласуваха „за” съставянето на комисията, която ще ревизира 10 години назад

Второто заседание на парламента отново бе белязано и от отсъствието на Слави Трифонов, който в момента е под карантина в дома си. Мълчанието му бе нарушено във Фейсбук. Той публикува в страницата си в социалната мрежа критика към подхода на политическа партия ГЕРБ. 

Слави Трифонов: Въвеждане на мажоритарна избирателна система е нещото, заради което беше създадена ИТНОт "Има такъв народ" с поредна критика към партията на Бойко Борисов

Д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“ представи декларация от парламентарната група, в която се настоява, че с разформироването на Националния оперативен щаб се абдикира от важни отговорности.

Кой ще бъде отговорен и ще изпълнява дейностите на Националния оперативен щаб от тук насетне, попита още Симидчиев. Той посочи, че няма и контрол върху дейността на НОЩ и помоли да се направи отчет и да има приемственост между дейността на звеното и хората, които ще заемат тази функция в бъдеще.

Депутатите скочиха срещу разформироването на НОЩСпоред тях това е абдикация от отговорност

Междувременно здравните власти дадоха брифинг, на който представиха последните данни от епидемичната обстановка у нас. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че третата вълна е преодоляна, а доц. Кунчев представи данни, според които България е на второ място по смъртност в ЕС. 

Ангелов начерта три сценария за излизане от пандемията. Според него решаващият фактор е кога българският народ ще постигне така наречения колективен имунитет на база преболедували и ваксинирани.

Здравният министър с три сценария за излизане от пандемиятаОчаква се през лятото да може да се ваксинират по 55 хиляди души на ден

От понеделник се облекчават още мерки срещу пандемията. Това гласи заповедта на Костадин Ангелов от днес. Увеличават се и посетителите на кина, музеи, фитнес центрове и други. 

Нова заповед: Облекчават още мерки от понеделникУвеличават публиката на театри, кина и представления

232 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие в Пловдивска област. Сред новозаразените са един лекар и една медицинска сестра. Заболял е и ученик като карантина е наложена на 26 ученици. Починали са 12 души – от 61 до 86-години. Един от двамата 61-годишни пациенти е без придружаващи заболявания.

26 ученици под карантина в Пловдив, сред заразените – лекар и мед. сестра12 души са починали през последните 24 часа

В 370 лечебни заведения и регионални здравни инспекции се откриват временни имунизационни пунктове за ваксиниране срещу COVID-19. Това гласи новата заповед на здравния министър Костадин Ангелов, подписана по-рано днес. 

Ето къде ще бъдат пунктовете в Пловдивска област:

Ваксинират в 370 временни пункта в страната, 29 са в Пловдивска областЕто къде можем да се имунизираме

Общинските съветници гласуваха смяна на временния директор на Онкодиспансера в Пловдив като замениха д-р Пламен Фотев с доц. Тихомир Дерменджиев.

Дебатът за смяната се концентрира не толкова върху самата рокада, а за начина по който бе входирано предложението, като то бе в извънреден порядък. Немалко въпроси бяха отправени и затова кога най-после ще се проведе конкурс за директорското място.

Отново смениха шефа на Онкото в Пловдив, очаква се нов конкурсОбщинските съветници подкрепиха доц Тихомир Дерменджиев.

Общинският съвет одобри бюджетната прогноза за следващите три години, където са заложени заеми от 108 млн. лева. Кметът Здравко Димитров заяви, че има яснота за обектите, за които Община Пловдив трябва да изтегли кредит, но ще иска дебат за тях.

Заложиха заеми от 108 млн. лева в бюджета на Пловдив, Зико чака дебат за обектитеТрябва да се инвестира в инфраструктура, движението от ден на ден става по-зле

Близо 10 млн. лева са нужни, за да може инсенератора в район „Южен” да заработи. Това обяви зам.-кметът по стопански дейности и финанси Величко Родопски.

Днес общинските съветници вкараха имота за концесия, след като в Община Пловдив бе постъпило инвестиционно предложение за терена, в който бяха налети над 14 млн. лева.

Трябват 10 млн. лева за инсенератора в Пловдив, Общината трудно би го управлявалаВсяка година 120 000 лева от хазната отиват за издръжка на общинското предприятие

Общинският съвет на Пловдив отхвърли решението на правителството да предостави за управление Епископската базилика на Археологическия музей. Местният парламент гласува отпуснатите със заповед на министъра на културата нови 20 щатни бройки да бъдат насочени не към РАМ, а към управление „Старинен Пловдив”.

Общинският съвет даде Епископската базилика на ОИ "Старинен Пловдив"Това се случи въпреки решението на Министерски съвет

Бойко Богданов, който бе арестуван за лихварство в Пловдив, излиза от ареста. 37-годишният мъж бе задържан в сряда по време на акция на Икономическа полиция. Той е работил като кредитен инспектор към небанкова институция, но паралелно с това работел и за себе си. Лихвата, на която е работил мъжът, е била 10-15 %  месечно. 

Пуснаха от ареста сочения за лихвар от Прослав срещу 5 бонаКъм настоящия момент няма опасност 37-годишният да се укрие, както и да извърши престъпление

При второ разглеждане Апелативен съд – Пловдив потвърди първоинстанционното наказание на Божидар Атанасов и Иван Карабелов за убийството на митничаря Георги Дребчев. Дребчев, който бе старши инспектор в отдел "Икономически режими" в митницата в Пловдив, бе застрелян с един куршум в гърба на 13 юни 1999 г. в Пловдив. Килърът го изненадал пред блок 131 в ЖР "Тракия", когато мъжът се прибирал в дома си.

Доживотен затвор за убиеца на митничаря Дребчев, посредникът му ще лежи 15 годиниАтанасов и Карабелов могат да обжалват пред ВКС

Транссексуалният  от Пловдив, който ужили салон за красота с над 1600 лева, отново се изправи пред Темида. Севдалин бе доведен с белезници в Районен съд. Той поиска процесът да се гледа при закрити врати, тъй като ще даде показания за личния си живот. Той бе готов да разкрие сексуалната си ориентация, работата си на улицата, както и целият си интимен живот.

Tранссексуалният, ужилил салон в Пловдив, разкрива сексуалния си живот! Върнал половината париПо време на заседанието се явиха и потърпевшите фризьорки

Прокуратурата в Солун отправи обвинения за убийство на осем души, участвали в побоя, довел до смъртта на Тоско Бозаджийски. Двама са основните обвиняеми по делото, които са в ареста - шофьорката на колата, прегазила българина, и нейният приятел, наел автомобила.

Обвиниха осем души за убийството на Тоско БозаджийскиРазвитие за смъртта на фена на Ботев