Д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“ представи декларация от парламентарната група, в която се настоява, че с разформироването на Националния оперативен щаб се абдикира от важни отговорности.

Кой ще бъде отговорен и ще изпълнява дейностите на Националния оперативен щаб от тук насетне, попита още Симидчиев. Той посочи, че няма и контрол върху дейността на НОЩ и помоли да се направи отчет и да има приемственост между дейността на звеното и хората, които ще заемат тази функция в бъдеще.

Това е безотговорен акт с оглед притесненията в обществото. Правителството в оставка трябва да изпълнява всички свои ангажименти и в този смисъл този оперативен орган внасяше яснота у гражданите и беше необходим. Пандемията трябва да се управлява, тя не е преодоляна, посочи д-р Джевдет Чакъров от ДПС.

„Темата с управлението на здравната криза, която ни интересува и касае българските граждани е много по-важна от всички неща, които прозвучаха в залата до сега“, заяви Мая Манолова.

След мен и потоп, наказателна акция – това бяха само две от определенията, които Манолова използва за действията на Борисов по повод освобождаването на Националния оперативен щаб. Тя го обвини, че бяга от отговорност.

„Българските граждани искат да знаят, защо България стана шампион по смъртност, защо хиляди българи загубиха животите си, предвид че част от тях очевидно можеха да бъдат спасени. С 18 хиляди повече са починалите през 2020 спрямо 2019, а от тях само 7576 са регистрирани като болни от ковид-19. Това ще е повод за искане за изслушване по тези и въпроси на Бойко Борисов“, посочи Манолова.