При второ разглеждане Апелативен съд – Пловдив потвърди първоинстанционното наказание на Божидар Атанасов и Иван Карабелов за убийството на митничаря Георги Дребчев. Първият е осъден на доживотен, а вторият ще лежи зад решетките 15 години и 6 месец.

По делото Апелативна прокуратура – Пловдив е изразила становище, че първоинстанционната присъда е правилна, обоснована и наложените наказания на двамата подсъдими  са справедливи.

Дребчев, старши инспектор в отдел "Икономически режими" в митницата в Пловдив, бе застрелян с един куршум в гърба на 13 юни 1999 г. в Пловдив. Килърът го изненадал пред блок 131 в ЖР "Тракия", когато мъжът се прибирал в дома си.

Бившият кмет на Съединение Евгени Маринчешки, загинал при мистериозна катастрофа на автомагистрала "Тракия" преди години, бе сочен като един от подбудителите на убийството на митничаря.

Магистратите днес обаче не приеха първоначално поддържаната от прокуратурата теза, че двамата подсъдими са действали в съучастие и с починалия Маринчешки, който да ги е подбудил в осъществяване на престъплението и коригираха присъдата само в тази част. 

Божидар Атанасов e осъден като  пряк извършител, а за посредник е посочен 45-годишният Иван Карабелов от Съединение. Смята се, че по онова време той занесъл парите, за да бъде изпълнена поръчката.

Припомняме, че делото се разглежда за втори път от състави на Пловдивския апелативен съд. При предходното произнасяне наложените наказания, бяха намалени съответно на 20 години лишаване от свобода за Б. А. и 7 години за И. К. Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане в Апелативния съд с конкретни указания. Те са изцяло изпълнени в проведеното ново съдебно следствие. Разпитани бяха множество свидетели, включително и чрез видеоконферентна връзка извън пределите на страната. Изслушана бе повторно и една от съдебно-балистичните експертизи.

Решението на Апелативен съд, заедно с мотивите бе обявено днес в съдебно заседание с призоваване на страните. То подлежи на обжалване или протест пред ВКС.