България решава спира ли вноса на зърно от Украйна. През почивните дни земеделският министър обяви, че днес очаква да е готов докладът за това има ли правни основания да се наложи такава забрана.

Мярката вече беше обявена от Полша, Унгария и Словакия. Европейската комисия обаче критикува подобна забрана и припомни, че не може държави членки да формират сами търговската политика в рамките на общността.

Припомняме, че зърнопроизводители настояват Европейската комисия да предприеме незабавни мерки, за да бъде спрян вносът на зърно от Украйна. Те мотивират искането си с пълните складове със зърно от миналогодишната реколта и загубите, които търпят в момента заради безмитния внос на жито и слънчоглед.

Оттам настояват държавата да ги защити при липса на мерки от страна на ЕК, така както се случи в Полша и Унгария. Предстои и среща с министъра на земеделието Явор Гечев, на която ще бъдат обсъдени исканията на зърнопроизводителите.

„Цените, които в момента се предлагат на българските производители, са много под себестойността, на която нашата стока е произведена”, коментира в ефира на Нова тв Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Само за слънчогледа има около 400 млн. евро загуби за българските производители, ако цената остане такава, каквато е в момента”, допълни той.

По думите му помощта от 16 млн. евро, която Европейската комисия е отпуснала за България, е „подигравателно малка сума”.

Проданов коментира още, че поддържат контакт със зърнопроизводители от други държави, които са засегнати от вноса на зърно от Украйна, като обмислят съвместни протести в Брюлсел, ако не бъдат изпълнени исканията им.