Парламентарната комисия по икономическа политика и иновации прие проекта на решение за позицията на България. Проектът се отнася до удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна, след 15 септември 2023 г. на свое извънредно заседание.

Окончателното решение предстои да бъде взето в пленарна зала. Проектът на решението бе внесен от Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Хамид Хамид, Румен Христов и Александър Иванов на 11 септември 2023 г.

Десет от членовете на комисията гласуваха "За" проекторешението, четирима бяха "Против", а двама се въздържаха.

В проекта на позицията на България се посочва, че страната ни не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна. Като се възлага на МС да предприеме необходимите действия за изразяване на позицията.

След протести на фермери в тези държави ЕК въведе ограничение до 15 септември през тези страни да преминава транзитно пшеница, рапица, слънчоглед и царевица. Но не и да могат да се предлагат на техните вътрешни пазари.

Проектът на решението предизвика оживен дебат в Комисията, а против него се обявиха браншови организации, които присъстваха на заседанието.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов заяви, че от сутринта земеделският бранш е бил "в шок от входираното решение". Той изтъкна, че към решението няма анализ за последствията, които биха произтекли от него, а текстът "поставя под риск българските производители".
По думите на Проданов подобно решение застрашава земеделския бранш в страната и предупреди, че съществуващото в сектора в момента напрежение в "даден момент ще се излее по изключително мащабен начин". Той заяви, че Асоциацията ще защитава интересите на производителите "по всички възможни начини".

Депутатът от Възраждане Деян Николов каза, че с това проекторешение се отстъпват интересите на българското земеделие в името на геополитическите интереси и отправи обвинения в национално предателство.

Даниел Лорер посочи, че към проекта на решение липсва анализ за ефектите и изтъкна, че когато се взема подобно решение, трябва да бъде ясно отражението му по цялата верига.
"На този етап лично аз не съм готов да взема решение по въпроса", заяви Лорер.