Централната банка разчита на повишаване на лихвите - особено на тези по ипотеките, и по този механизъм да се охлади кредитирането. Така финансови експерти разчетоха последното решение на БНБ да остави на същото ниво буфера за рискови заеми и през третото тримесечие на 2024 г. Той остава 2%, колкото ще бъде през последното тримесечие на тази година и през първите две на 2024 г.

При определянето му централните банкери отчитат системния риск по множество критерии. Те непрекъснато следят съотношението кредит/БВП. В момента този показател е 80,1 на сто. Очакванията за отклонението му са в посока минус 33,8 пункта, което съответства на нулева стойност на буфера. Отчитайки обаче допълнителни индикатори, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими имоти, както и общото състояние на икономическата среда, от БНБ преценяват нивото му на 2%

Това означава, че според тях кредитната активност се запазва висока в условията на текущите силно отрицателни стойности на реалните лихвени проценти и високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност в банковата система.

Въпреки очакванията им за ръст на лихвите, което би смекчило ефектите, които продължителните периоди на висок кредитен растеж създават по отношение на задлъжнялостта и акумулирането на кредитен риск в баланса на банковата система, преценката е, че кредитният риск остава изострен в непосредствен план.

БНБ препоръчва банките да калкулират колебанията на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите за доставки и очакваното забавяне на външното търсене, които могат да отслабят способността за обслужване на задълженията, а това ще увеличи необслужваните кредити и разходите за обезценки.

Едновременно с това повишението на лихвените проценти също ще повлияе върху финансовото състояние на кредитополучателите. Препоръката на централните банкери е “кредитните институции да се придържат към консервативна политика при осъществяване на кредитната си дейност, към своевременно и адекватно провизиране и към капиталово планиране, което надлежно отчита развитието на рисковете в икономическата среда”.

Повишаването на буфера за рискови кредити започна от 2021 г., когато той бе вдигнат до 1% в сила от 1 октомври 2022 г. и на 1,5% от 1 януари 2023 г. През септември 2022 г. нивото бе увеличено допълнително на 2% в сила от 1 октомври 2023 г. Засега това ниво остава в сила до третото тримесечие на 2024 г.