Икономиката в област Пловдив се определя едновременно и от силна индустрия, и от сектора на услугите за разлика от останалите области, които са по-тясно профилирани. Това показва отрасловият профил на областите, изготвен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Съотношението между двете сфери е 56% за услугите и 40% за индустрията в общата добавена стойност за областта. Подобна е и ситуацията в Русе, където отрасловата структура е почти същата, пише 24 часа. Размерът на добавената стойност от индустрията в Пловдив е 4143 лв. на човек от населението. Така градът под тепетата се нарежда на пето място при индустриалните области. Първата четворка при тях е много ясно изразена - това са Стара Загора, Софийска област, Враца и Габрово.

Добавената стойност от индустрията на човек при тях е съответно 9985, 8177, 5305 и 5300 лв. Това всъщност са единствените области, в които индустрията формира най-малко половината от брутната добавена стойност на цялата област. Отговорни за силната индустрия в Стара Загора са енергийните комплекси в Раднево и Гълъбово, а за Враца - АЕЦ “Козлодуй”. Софийска област трябва да благодари на големите добивни предприятия като тези в Челопеч и Пирдоп. В Габрово случаят е по-различен - там са развити машиностроенето, текстилът, в областта влизат и големите предприятия в Севлиево. От друга страна, услугите в Пловдив създават добавена стойност в размер от 5946 лв. на човек.

Така сегашната Европейска столица на културата се нарежда след София, Варна и Бургас в тази сфера. В София делът на услугите в добавената стойност на областта е цели 86%. Столицата се отличава с високотехнологичен сектор на услугите, тъй като над 10% от всички наети в него са от сферата на информационните и комуникационните технологии и именно това дърпа заплатите нагоре. Във Варна и Бургас специалистите по информатика са едва 1-2%. 14% от наетите в Бургас и 9% от тези във Варна работят в хотели и ресторанти, докато в София занимаващите се с туризъм са само 4%. ИПИ посочва и земеделските области на България и ги определя като относително бедни. Това са Силистра с 23% дял на селското стопанство в областта, Видин (18%), Монтана (16%), Разград (16%), Добрич (16%), Кърджали (15%), Търговище (14%), Шумен (13%) и Ямбол (13%). Тези области имат най-нисък БВП на глава от населението.