Ще има ли криза на пазара за имоти? Докога ще продължи строителният бум? Има ли опасност да се повтори кризата от 2010? Какво е бъдещето на един от най- активните отрасли в българската икономика? Над 70 говорители и 400 участника от строителната индустрия  коментираха тенденциите в сектора на инвестиции и недвижими имоти на 8 ноември в Sofia Event Center на BalREc. Професионалният форум събира представители от най-активните компании от сферата на инвестиционните проекти в България. Участниците и гостите  са представители  на инвестиционни компании и инвестиционни фондове, банки, консултанти,  асет мениджъри и други участници в инвестиционния процес. Те коментираха  пазарните тенденции и прогнози в  отделните сегменти – офис, търговски, индустриални, жилищни и ваканционни проекти, икономическия климат като фактор за развитието на проектите, предизвикателствата, които инвеститорите срещат.

Въпреки, че някои анализатори вещаят нова криза на пазара след последните 5 години икономически растеж, прогнозите на експертите са по-скоро оптимистични. Те смятат, че макар и с по-бавни темпове, растежът в икономиката ще продължи.

Очаква се забавяне на сектора поради изчерпване на възможностите на трудовите ресурси в IT – сектора и аутсорсинг компаниите и очакван ръст на лихвите.  Въпреки това рискът от спад в цените на недвижимите имоти е малък.

Според експертите инвестициите в строителството на нови жилища ще продължат да се ускоряват до 2021 г. на нива до 5% от БВП.  

Собственици на агенции за недвижими имоти през 2018 година отчитат 30 % ръст на запитванията за луксозни жилища. „Пазарът е жив, въпреки тревогите” коментира Бистра Харизанова. Брокерите обаче отчитат леко намаление на продажбите и реализираните сделки. Според тях е преминала бурята на покупки с инвестиционна цел, тъй като високият ръст на цените на жилищата вече прави възвращаемостта значително по-бавна.

След бумът с големите комплекси с характеристики на студентски общежития, вече идва времето на атрактивните жилищни комплекси от затворен тип с елегантни фасади, паркоместа, зелени площи, поддържани общи части и изпълнени с висок клас материали.  „В България вече има продукти на световно и европейско ниво. Новите инвеститори предлагат много добри продукти” коментират посредниците.

В София цените вървят между 900 и 1400 евро, а в Пловдив са на нива от 450 до 950 евро. Много малко сделки минават критичната градина от 1000 евро на кв. метър. Столичани търсят апартаменти над 100 квадрата с поне две спални. В Пловдив все още най- търсени са жилищата с една спалня.

„Докато за българинът жилището е сред основните приоритети, криза няма да има” коментираха инвеститорите.

Какви са прогнозите за Пловдив четете утре в TrafficNews!