Проблемът днес е в масовата емиграция на младите българи. Това заяви в интервю за БТА академик Георги Марков в коментар на демографската криза у нас.

Патриотизмът вече не е на мода, смята историкът.

"Миналата година за 25-годишнината от началото на промените нашият Демографски център излезе с едно проучване, което показа, че 1 650 000 души - предимно млади българи, трайно са напуснали България. Ако се види в Чикаго - българите там са 135 000 души - един голям български град вече е в Чикаго. Имат две черкви, вестник, телевизия. Това е изтичане предимно на младите. Първото поколение носи българския корен, но на второто поколение децата им вече не знаят и български език, а само английски. Това е катастрофално! Младите масово напускат България като казват: "Ние тук нямаме бъдеще!" или "Ние искаме едно по-добро бъдеще!", коментира академикът.

"Това младо поколение е прекалено прагматично. Двадесет процента от студентите ни са навън. Вече ги взимат от гимназиите в чужди университети. В детските частни градини децата учат на английски език, а те още не знаят български. Повечето от родителите живеят с разбирането, че така трябва", посочва акад. Марков.

Според него младото поколение казва: "Не ме интересува къде ще живея, важното е да живея по-добре!". И в една Германия имаме около 230 000 българи. Често пътувам до Германия и разбирам, че една четвърт от нашите българи там са на социални помощи. Това означава, че не всички "са цъфнали и вързали", както се казва. Те като се върнат в България се правят, че са много добре, но там се оплакват. Казвам им: "Добре - елате си в България", но те отговарят, че е по-добре в Германия да бъдат на социални помощи, отколкото да работят в България", добави още историкът.

"От една страна родителите, бабите и дядовците се тюхкат, че остават сами, обаче от друга страна се радват, че децата им са по чужбина - това е едно основно противоречие", коментира известният български учен.

Акад. Марков припомня и проблема с безработицата. "Имаме много безработни обаче трябва да внесем работна ръка, защото нямаме квалифицирана. Проблемът с мигрантите също не решава въпроса, защото те не са квалифицирани", допълва той.

"Погледнете гърците или сърбите. В чужбина те са сплотени. А нашата емиграция са разделени. Има едно откъсване. И това, че радва някои, че обогатяваме по-богатите държави. Гледам и в нашата Българска академия на науките. Понеже вече сме в Европейския съюз дипломите се признават. Младите взимат дипломите, стоят месец-два и веднага бягат. Казват - не се живее с 420 лева заплата. Казвам им - така е, но опитайте, все пак, има някои проекти, които по някакъв начин могат да закърпят положението. Обаче младите масово напускат. И ние се радваме, че обучаваме кадри за чужбина. А в същото време ние нямаме квалифицирана ръка", коментира Марков.

По думите му проблемът с демографската криза у нас ще започне да се разрешава, ако спрат младите да напускат страната ни или поне една голяма част от тях се завърнат в България, защото в младежта е бъдещето.

TrafficNewS.bg