Зоологическата градина е мястото, което несъмнено предизвиква положителни емоции, когато го посетиш. От няколко години пловдивската зоолигическа градина е в основен ремонт. Животните са преместени в други зоопаркове в страната, а пловдивчани очакват скоро клетките да бъдат населени от обитатели. Обещанието на градските власти е зоологическата градина да отвори врати още следващата година. 

Кой е зоопаркът, от който културната столица Пловдив може да черпи опит за разнообразие на животни и отношение към тях?

Определено това е най-старата зоологическа градина в света - тази в австрийската столица Виена. Със своите 265 години история, тя е преодоляла неволите и тежките финансови кризи и продължава да съществува.

Зоопаркът, който е разположена в парковете на двореца Шьонбрун, притежава голямо разнообразие на диви животни и екзотични растения.

Едни от най-атрактивните са гигантските панди. Те забавляват себе си и туристите в павилион „Борнео“. Пандите са изключително забавни особено, когато се хранят. Ако ги уловите в момент на следобедна дрямка, трябва да гледате към короните на дърветата, където обичат да поспиват след обилен обяд.

Около 500 животински вида – от сибирски тигри до пингвини и различни видове птици живеят в изключително добри условия, наподобяващи естествената среда на животните.

Тук ще видите лъвове, розово фламинго, жирафи, слонове, носорог, папагали, няма как да пропуснете и десетките видове маймуни, които обитават самостоятелна сграда. Тук е и един от най-големите терариуми в Европа.

През 2014 година изцяло е ремонтирано мястото на белите мечки. Днес те разполагат с площ от 1 700 кв.м. и всякакви удобства и възможности за гмуркане. Над 2 милиона посетители годишно се радват на редки животински видове и разнообразни атракции.

Ако сте решили да посетите зоопарка, отделете си поне между 2 и 3 часа свободно време. Входът за възрастен посетител е на цена от 20 евро. 

Не липсват и много български туристи, които обикалят основните забележителности на града, в това число и зоопарка. 

ИСТОРИЯ

Инициатор на създаването на зоопарка е император Франц I. Първоначално представлявал голям павилион за имперски закуски с 13 кръгово разположени около него клетки с животни. 

През 1779 е открит за свободни посещения с безплатен вход. Йозеф II организира няколко експедиции в Африка и Америка за попълване на колекцията на зоопарка. През 1828 е докаран първият жираф, което се превръща в грандиозно събитие за цяла Виена. На 14 юли 1906 тук се ражда първият в света слон в неволя. До Първата Световна война в зоопарка вече има 3500 животни от над 700 вида. Двете световни войни обаче нанасят сериозни щети на зоопарка и броят на животните през 1945 е едва 400.

През 80-те години на 20 в. Виенският зоопарк изпада в сериозна финансова криза и през 1992 е приватизиран. През 2002 чества 250-годишен юбилей, а днес разполага с 4600 животни от 480 вида, на площ от 17 хектара. Виенският зоопарк е един от двата в Европа (освен Берлинския), които разполагат с Големи панди. На 23 август 2007 тук се ражда първата в Европа Голяма панда. Сред най-интересните атракции е павилионът "Борнео", в който се поддържа влажността и температурата на дъждовна гора и могат да се видят на живо уникалните представители на тази екосистема.