Намери си работа, която обичаш, и никога няма да ти се налага да работиш! Тази мисъл описва накратко живота на днешния гост в рубриката "Пътешественици" Ангелина Титерякова. 27-годишната пловдивчанка съчетава хобито с работата си - а именно туризъм, история и постоянна комуникация с нови хора. От 11 години насам тя работи като екскурзовод. Завършила е Български език и история в ПУ "Паисий Хилендарски". Представя познатите и непознатите кътчета на страната пред чуждестранни гости, води и български групи в чужбина. За себе си казва, че не би могла да си представи да работи на бюро, дори в сферата на туризма. През годините е посетила десетки интересни дестинации в Европа, Азия и Африка.

Преди няколко седмици Ангелина се завърна от поредното си приключение - двуседмичен тур из Съединените Американски Щати. Екскурзоводката споделя впечатления от преживяванията си с местните по време на престоя си в Лос Анджелис, Сан Франциско, Сан Диего и Лас Вегас. Успява да се докосне до природни феномени, като Гранд каньон, Брайс каньон, Национален парк "Секвоя" и езерото Пауел. 

"Най-впечатлена бях от природата. Предполагам, че всички са чували за нея, но съвсем друго е усещането да я видиш на живо", разказва Ангелина. "Зеленото там е по-зелено. Има една поговорка, че тревата на съседа винаги изглежда по-зелена, но там цветът е по-наситен, масленозелен", допълва тя. Според нея човек може да се потопи изцяло в тамошната природа, ако поемете по някоя от туристическите пътеки. Екскурзоводката признава, че е останала леко разочарована от Гранд каньон, към който всъщност е имала най-големи очаквания. 

"Хареса ми Брайс каньон, който е значително по-малък, но е част от същата верига като Гранд каньона. Там също има интересни скали, образувани от корозията и вятъра. Отчасти наподобяват някои от нашите скални феномени", разказва още тя. 

Ангелина и компанията й са напуснали Лас Вегас три дни преди мача между Пулев и Дину, донесъл популярност на родния боксьор, не толкова с победата, колкото с последвалата целувка. Пловдивчанката обаче успяла да натрупа впечатления от медийното отразяване на скандала, както и от нагласите на местните. 

"Тамошните медии отразиха случката по доста различен начин. В очите на американците се касаеше едва ли не за някакъв "неандерталец" от Източна Европа, който е нападнал невинната репортерка. В същото време нашите медии отразиха ситуацията по малко по-различен начин. Забавното беше, че допреди целувката, кажех ли на някого, че съм от България, ме питаха къде е това или имаха бегла представа за местоположението. След целувката обаче, питат ли ме откъде съм, веднага го свързваха в Кобрата. В продължение на три дни не спираха да ме питат "И ти ли ще ме целунеш?". С това ставаме известни, но всякакъв пиар е добър пиар. Поне всички запомниха кои сме българите, научиха, че можем да се бием, но можем да раздаваме и любов", споделя през смях Ангелина. 

Кобрата разказа цялата истина за Джени СушиТой определи обвиненията като неморални

По време на пътуването си тя останала приятно изненадана от позитивната нагласа на местните жители, особено от непринудените им приветливост и желание да помогнат. Изненадващо, не всички говорели английски. 

"Изглежда ме мислеха за испанка и повечето смятаха, че могат да си говорят свободно с мен. Аз обаче не говоря испански. Успявахме да се разберем с мимики и жестове", спомня си Ангелина. Историчката била подготвена да чуе испанска реч, особено в тази част на Щатите, но била шокирана от факта, че персоналът на хотели и ресторанти масово не говорил английски език.

За изненада на Титерякова се оказало, че българите се прочуват в САЩ не само със спортистите си, но и с традициите във виното. По пътя към Долината на смъртта групата се отбила в малко градче, в което чужденците били рядкост. Там тя успяла да опита от причутото калифорнийско вино. Установила, че българският мавруд е не по-малко известен сред жителите на градчето. Собственикът на магазина, в който дегустирала бяло, червено вино и розе, разказал, че бил в Пловдив и останал очарован от града и традициите във винопроизводството.

"Тамошното вино е по-сладникаво и, честно казано, не ми е по вкуса. Ако обичате обаче сладки вина, калифорнийското ще ви допадне много", съветва Ангелина. Тя допълва, че би се върнала на много от местата, които е посетила, с туристи. 

"Бих им показала каньоните -няма значение кой точно. Разбирам защо ги наричат едно от природните чудеса на света. Това е нещо, което трябва не просто да се види, но и да се усети", споделя тя и допълва, че първото нещо, което ще посъветва групата си, е винаги да оставят бакшиши. 

"По пътя срещнахме доста агресивни хора, тъй като част от групата не беше разбрала, че бакшишите са задължителни. Бяха готови дори да ни скочат на бой. Определено бих предупредила хората, защото иначе рискуваме да стигнем до комични и дори малко страшни ситуации", разказва тя. 

Вижте пълния разказ на младата екскурзоводка във ВИДЕОТО на Traffic TV:

 

Ето и какво е успял да запечата обективът на Титерякова по време на пътуването:

Сан Франциско:

Феър Вали, превърнала се в снимачна площадка на повечето уестърни:

Лос Анджелис:

Сан Диего: