Работна среща, свързана с предизвикателствата около Околовръстния път на Пловдив, се състоя днес в сградата на Областната управа. Освен темата с проблемите около локалните платна на пътя Пловдив-Асеновград, представителите на институциите обсъждаха и как да се процедира с крайградския път.

„На дневен ред от днес излиза и кръговото към Пловдив и „Скобелева майка”. Това е източния вариант, с който Пловдив вече ще има Околовръстно. Макар че не в този вид, в който ни се иска”, коментира областният управител Здравко Димитров.

Проблем има с Околовръстното до Коматево. Налице е ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда), която ще наложи преместване на трасето. Т.е. Околовръстният няма да минава през стария път. Ще са нужни нови отчуждителни процедури. Те ще са „тежки”, смята областния управител, като поясни, че не е ясно колко време ще продължат. Освен това ще са и скъпи.

Димитров посочи, че е от огромно значение новото източно околовръстно да има локали. На същото мнение беше и шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов. „Да, изостанал е Околовръстния път на Пловдив, трафикът е убийствен... В сравнение с 2008, 2012 се е вдигнал многократно”, посочи той.

Димитров успокои, че налице е пълно разбиране от всички институции и проектите ще станат реалност. „В крайна сметка ще направим нещо, което ще остане дълги години след нас”, обобщи Здравко Димитров.

Вижте какво казаха Здравко Димитров и инж. Дончо Атанасов във ВИДЕОТО: