Пореден пловдивчанин успя да осъди Община Пловдив, заради паднало дърво потрошило колата му по време на миналогодишната буря през месец март. Въпреки, че бил подал сигнал за изгнилите дървета още през 2022 година, от районната администрация не взели отновение и съвсем логично се стигнало до инцидента. 

По делото е изяснено, че на 27-ми март времето било дъждовно и имало силен вятър. Едно от изгнилите дървета се откършило и се стоварило върху паркирания автомобил. След това собственикът пробвал да стартира автомобила, но се оказало невъзможно, поради което на следващия ден ищецът транспортирал автомобила чрез репатрак. За репатриращата услуга заплатил сумата от 60 лева. Седмица след инцидента колата била огледана от автоексперт, който изготвил снимков материал и частна експертиза. Същият констатирал, че ремонтът надвишавал стойността на колата и нейното възстановяване било нецелесъобразно. С оглед констатациите на 5 май 2023г. регистрацията на автомобила била прекратена.

Мъжът завел дело в Пловдивския районен съд, а от Община Пловдив оспорили иска, както и всички обстоятелства около инцидента.

По делото е прието заключение на изготвената автотехническа експертиза, според което при механизма на произшествието, за което има данни по делото, а именно удар на лекия автомобил от паднало дърво, от техническа гледна точка е възможно да бъдат повредени посочените детайли в съответната степен. Пазарната стойност на ремонта за възстановяване  на повредите по колата са 13 207 лв. Средната пазарна стойност на лекия автомобил към датата на събитието е била 12 274 лв. Възстановяване на автомобила е технически възможно, като стойността на ремонта представлява 107 % от стойността на автомобила преди повреждането му. Стойността на автомобила, предаден за скрап, е 581 лв. Разликата между цената на автомобила преди повреждането му и цената на автомобила след повреждането му е 11 964 лв., тоест това е стойността на причинените имуществени вреди.

Поради това и съдът е отсъдил Община Пловдив да заплати на пловдивчанина сумата от 13 207 лв. представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди. Общината трябва да заплати и разноските по делото, които са в размер малко над 2700 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Пловдив.

Пловдивчанката, чиято кола бе смазана от дърво, осъди Общината за над 15 000 леваЗа щастие инцидентът се размина без жертви