Проблеми с локалните платна забавят ремонта на пътя Пловдив-Асеновград. Все още не е ясно как локалите да бъдат свързани с директното трасе и институциите, между които няколко общини и Агенция "Пътна инфраструктура", търсят решение на проблема.

Припомняме, че локалните платна не са част от основния проект за ремонт на пътя, който се финансира по Оперативна програма "Региони в растеж". Именно заради това възникват усложнения как да бъдат съчетани двата проекта.

Собственикът на фирмата, която извършва ремонтните дейности по пътя, заяви, че имат готовност да започнат с асфалтиране в началото на Асеновград. Сега обаче се налага да изчакат, докато бъдат изяснени нещата около локалите. Това обаче не означава, че работата ще прекъсне. Усилията на работниците ще бъдат пренасочени към други задачи по пътя. Асфалтирането обаче ще трябва да почака.

Проектирането на локалните платна е отговорност на общините, през които минава пътят - Асеновград, Куклен и Родопи. Вече се работи по проектите. Колко отчуждутелни процедури и какви терени ще бъдат отчуждени ще стане ясно след като проектите са готови.

Със сигурност обаче ще е нужно дофинансиране от държавата. Кабинетът ще трябва да реши дали да преведе средствата директно на общините или към АПИ.

Всеки вторник се провеждат работни срещи, за да се търсят решения на усложненията около локалните платна. На такава среща днес присъстваха кметовете на общините, областният управител Здравко Димитров и шефа на АПИ инж. Дончо Атанасов.

Вижте ВИДЕО с дрон над пътя: