Пловдивчанин се обърна към министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова с отворено писмо, в което твърди, че ведомството се занимава не с причините, а със следствията от войната по пътищата.

Володя Домашенко изтъкна, че корупцията по високите етажи на властта, създаваща политически протекции и чувство за безнаказаност, е главният виновник за криминалната реалност, в която живеем. Показни акции и избирателни мерки - този подход води до задънена улица, подчертава мъжът. Проблемите в изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" и сектор "Пърна полиция" трябва да бъдат приоритетно разглеждани. 

Будният гражданин призова Бъчварова да прояви твърда ръка и да промени стила на работа в полицейското ведомство, като се заеме пряко с ликвидиране на „бактериите, причиняващи заразата“ и остави симптомите за следващо ниво. 

Мъжът, подписал се под писмото, се свърза с екипа на TrafficNews.bg с молба текстът му да достигне до широката общественост. Той се надява, че това ще спомогне апелът му да не остане „глас в пустиня“, затрупан сред хилядите документи в пощата на министъра.

Ето го пълния текст на писмото, което публикуваме без редакторска намеса:

ОТВОРЕНО   ПИСМО ДО
Министъра на вътрешните работи г-жа Румяна Бъчварова,
Медиите и социалните мрежи

Г-жо Бъчварова, 
с цялото ми уважение към поста, който заемате, войната на пътищата не се бори кампанийно с показни акции. Стига се до ситуации, при които на единия булевард се извършва показната акция за борба с уличните джигити (примерно), а на сто метра оттам, на перпендикулярния булевард пред „престижно” заведение, от три ленти за движение във всяка посока, паркиралите коли са оставили само по една свободна лента!

Г-жо Министър, войната по пътищата не се дължи на затъмнените стъкла на автомобилите и на автомобилните гонки – това са само симптоми, истинската причина за тази война е чувството за безнаказаност, което е грижливо отгледано у водачите, от Вас и основно от Вашите предшественици и депутатите от няколко поредни, народни събрания! 

За началници на ДАИ се предлагат лица, меко казано със съмнителна и не до там безупречна репутация, в резултат на което свободно се купуват книжки. За жалост, това води само до трагични последствия, а жертви са невинни хора по пътищата!

В графиците на патрулиращите полицаи, нощните дежурства са само в петък и събота, около скъпите заведения. Там, те стоят встрани с дрегерите и чакат подпийналите водачи, да се долюлеят до колите си и да потеглят, за да ги хванат и „глобят”, а това, че стоят до неправилно паркираните им автомобили, не им прави впечатление, за това санкции няма!

Някои от народните представители, смятащи себе си за недосегаеми, вместо да са пример за останалите водачи, използват пропуските в закона, които те самите са приели и лавират между капките, правейки нарушения, от които после се измъкват безнаказано. Като между тях има и „рецидивисти” с два и повече акта за безумно превишена скорост!

Но нали мобилните камери на КАТ били „на ръба на закона”!

Лично Вие, г-жо Министър, позволявате на Вашите подчинени да обявяват показни акции, за които техническата възможност е сведена до минимум, а закона е недостатъчно прецизен. Това дава възможност на нарушителите да подават основателни обжалвания и насрещни искове в съда, които Вашето Министерство заплаща с нашите пари!

Като оставим настрана дискриминационният текст на ЗДП по отношение на затъмнените стъкла, именно водачите на скъпите автомобили, които могат да си позволят разрешените от закона „фабрично затъмнени стъкла”, са едни от най-честите и арогантни нарушители на Закона за движение по пътищата и модел за подражание на другите водачи.
Г-жо Министър, ако Вие и политическата партия, която ви е назначила на този пост, имате наистина желанието и решимостта да приключите веднъж завинаги войната по пътищата, сменете хората, с които се съветвате - те явно не са правилните!

Обгърнете се с Човеци, на които им пука за живота на всеки един от нас!

Спрете шуробаджанащината, поддържаща корупцията в ДАИ. Инициирайте законодателни промени с много по-сериозни санкции, например - при повторно нарушение на чл. 174, санкцията да е затвор за ВСЕКИ, осмелил се да го наруши!

И накрая, но не на последно място - обявете война, не „акция”, както вашите предшественици, на неправилното паркиране! Започнете от скъпите заведения, ако имате куража да го направите, защото там са голяма част от най-наглите и брутални водачи!

Докажете, че ЗДП важи за всички в тази държава и че има полиция, която да го прилага!

……защото „и най-дългият път започва с първата малка крачка”!

Тъй като програмата Ви е доста натоварена, а и трафикът в електронната Ви поща предполагам е голям, ще си позволя да публикувам това писмо в социалните мрежи и медиите, с надеждата да достигне до Вас!

Нека мислим за ХОРАТА, защото най-скъп и невъзвратим е само човешкият живот!

„Където делото говори само за себе си, защо са необходими думи?” /Цицерон/

21.07.16 г. Володя Домашенко

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg