Арестуваният Николай Банев ползвал телефона, с който се сдобил тайно преди около месец, за да дава нареждания от килията на кои свидетели да се окаже натиск. Това стана ясно по време на заседанието на  спецсъда, който в крайна сметка реши да остави бизнесмена в ареста. 

Най-често инструкциите на Банев били отправяни до майка му Мария. Тя е получавала нареждания чрез вайбър и други приложения, а след като е оказвала натиск на свидетелите е докладвала на сина си със съобщения какъв е резултатът.

Eвгения Банева също успяла да вкара телефон в килията, с който си разменяла съобщения със съпруга си. Доказателство за това са направените експертизиа на смс-те и техническите устройства, твърдят от прокуратурата. 

Телефонът на Евгения все още не бил открит, въпреки многобройните проверки, съобщи прокурор Мария Дойчева. Разследващите подозират, че той е бил внесен в кутия от сок с двойно дъно. В тези съобщения Евгения Банева споделяла с децата си, че могат да заминат за Русия и да получат руско гражданство. 

По-късно майката на Банев отрече изобщо да е контактувала със сина и снаха си, след като са били вкарани в ареста.

От държавното обвинение напомниха също, че с внесения телефон Банев  се е опитвал да си уреди политическо убежище в Русия. Прокуратурата посочи именно това като един от аргументите, че задържания може да се укрие.

Адвокатът на Баневи Христо Ботев пледира, че няма достатъчно доказателства за извършено престъпление от клиента му.

Той показа решения на Окръжния съд във Варна относно обвиненията към Баневи за присвояване на дружеството “Полимери”. Според становището на магистратите всичко е направено законно и основателно.

Ботев  отново изтъкна, че Евгения и Николай Баневи изобщо не са смятали да се укриват и са си купили билети за полет до България. Като доказателсто той представи петте бордни карти на семейството за 26 октомври, за да докаже, че те са планирали да се за върнат в родината. 

 Самият Банев заяви, че всички твърдения на прокуратурата не са потвърдени с нито един документ или негов подпис. „Всяко едно мое действие е било съобразено със закона. Всяка една дейност, която чувам, че представят е криминална. Искам да ми покажат  един документ, на който има мой подпис! Всичко е “казал, рекъл, чул, видял, не видял””, каза Банев.

"Смешно е да се твърди, че един човек може да извърши толкова много криминални деяния. В този случай мога да твърдя и ще го докажа, че прокуратурата действа по поръчка", заяви още арестуваният бизнесмен.

Съдът обаче реши, че има опасност той да се укрие и да оказва натиск върху свидетелите, заради което потвърди наложения му постоянен арест.

"Банев има многобройни връзки с други държави и също така значителни финансови средства в други страни, в контролирани от него юридически лица. В такъв смисъл има голям риск обвиняемият да се укрие. Освен това има голям риск да извърши престъпление като упражни натиск над свидетели по делото", обосноваха се магистратите.

“Откакто дойде ГЕРБ на власт, включително с помощта на медиите, ме пращаха емигрант в Катар, Дубай и т.н. Правиха всичко възможно да ме видят с куфарите,но не .. аз ще стоя тук. Независимо дали ще бъда в първобитните условия на следствения арест или някъде другаде, мен това не ме интересува", коментира пред съда Банев. Той обяви, че неговата цел оттук нататък ще бъде единствено да докаже, че прокуратурата действа поръчково. 

Според адвокат Ботев историите с телефоните са само, за да „се избяга от същината” на делото. 

„Не виждате ли, че това е поредното дело, в което хора с висше образование, грамотни, владеещи български език не разбрали, че били назначени като управители на едни дружества, пък още по-малко разбрали какво се върши в тези дружества.”  това каза Ботев, правейки сравнение, че подобна „схема” имало и при делото КТБ.

 Николай и съпругата му Евгения са в килиите на следствения арест на "Г. М. Димитров" в столицата след като бяха върнати от Франция, където бяха задържани след европейска заповед за арест по искане на нашата прокуратура.  Срещу Баневи има обвинение в пране на близо 1 милиард лева и още шест престъпления.