Искам да кажа на всички, които се колебаят да помогнат на Украйна: тези, които не ни помогнат днес, помагат на Русия, подкрепят руската агресия и убийствата на наши граждани. В това бе категоричен украинският външен министър Дмитро Кулеба пред журналисти след срещата си с депутатите от парламентарната външна комисия.

Българското правителство и българският парламент знаят перфектно какви са исканията на Украйна. Уважаваме политическата ситуация в България и оставяме на парламента и правителството да решат как и кога ще помогнат на Украйна, каза той.

"Когато си във война, се нуждаеш от всичко - от куршуми до изтребители. Дадохме лист с искания си на страните, България също го има. Уважаваме вътрешнополитическата ситуация в страната, но искам да кажа на всички, които се колебаят да помогнат на Украйна: тези, които не ни помогнат днес, помагат на Русия, подкрепят руската агресия и убийствата на наши граждани. Доволен съм от срещите си. България направи много за Украйна - за европейската ѝ интеграция, държи се много добре с нашите бежанци, което дълбоко оценяваме", каза той.

Има две предложения, внесени от ДБ и ГЕРБ, те ще бъдат обсъдени в комисия. Това не е обсъждано в Министерския съвет, каза външната ни министърка Теодора Генчовска за това кога ще се разгледа предложението да се даде военна помощ на Украйна. Отказа обаче да коментира дали Кулеба е повдигнал въпроса за военна помощ пред премиера Кирил Петков, защото това било среща между двамата. Настоя, че темата не е обсъждата на срещата ѝ с Кулеба в МВнР. Генчовска разказа, че на заседанието на външната ни комисия с Кулеба, двете партии са представили предложенията си и пред него. Това обаче не бе потвърдено от шефката на външната комисия Венцислава Любенова, която обяви, че не е повдиган въпросът за изпращане на оръжия.

"Срещата мина успешно. Миналата седмица предложенията бяха върнати за уточняване на законови и технически подробности, днес, ако бъдат внесени, ще бъдат разгледани", каза Любенова.

Представителите на БСП - Кристиан Вигенин и Георги Михайлов пък закъсняха с близо 30 минути за срещата на външната комисия. А накрая Вигенин отказа коментар.