На прага на летния сезон - нови правила за сигурност на плажовете. Според новите изисквания концесионерите са задължени да осигурят реанимационни линейки с медицински лица през няколко спасителни поста. Нови правила, повече изисквания и естествено концесионерите са против наредбата и настояват за нейното отлагане.

Месец преди старта на сезона изискванията предвиждат на всеки пети спасителен пост да има реаномобил с медицинско лице. Изискване на здравното министерство, което концесионерите не могат да спазят.

"Пълен нонсенс. Това е нещо, което ние на този етап едвам смогваме да наемаме медицински лица и спасители. Плажове като моя, който стопанисвам до 5 поста, нужно бе да имаш договор само с линейка", каза Николай Димитров, концесионер на плаж Крайморие.

Проблемът е най-вече свързан с липсата на достатъчно медицински кадри.

"Според мен лично обезпечаването на един такъв плаж примерно като бургаския, който има може би над 20 поста, на всеки пет поста това са 4 реаномобила и на всеки трябва да имаш лекар, което е малко нереалистично. Повечето лекари са си в клиниките, където са си на трудов договор", обясни Киро Тодоров, парамедик.

"Има оплаквания от доста болници, че не достигат линейките. Всяко едно превозно средство в тази насока би допринесло много за бързото реагиране и изнасяне на пострадалите особено, ако има групови давения', допълни Васил Алексиев, старши спасител на плаж Крайморие.

Новата наредба противоречи със закона, категорични са от бранша.

"Според закона спешна помощ могат да оказват само болничните заведения, които са лицензирани. Нашите медицински пунктове не са болнични заведения така, че самото Министерство на здравеопазването влиза в противоречие", каза Николай Димитров.

От Министерството на туризма са обещали да обсъдят промените със здравното министерство, пише БНТ.