Стокилометров активен разлом заплашва със земетресение от 7 степен турския окръг Хаккяри в югоизточната част на страната, предупреждават експерти, изследвали разлома. Проучването, извършено от учени от факултета по геология на Истанбулския университет „Джеррахпаша“, показва, че разломът между градовете Шемдинли и Юксекова преминава частично през населен район, предаде турската частна телевизия НТВ, пише БТА.

Този разлом се простира до Ирак и крие потенциал да генерира земетресение с магнитуд от 7 степен, разказа проф. Хюсеин Йозтюрк, ръководител на геоложкия факултет в университета.

Според учените по тази разломна линия от дълго време не са ставали земетресения и няма регистрирани данни за такива в миналото. Взети са проби, за да се определи възрастта на разлома. 

„Можем да кажем, че тук не е имало земетресение от дълго време и че рискът се е засилил и енергията се е натрупала в този район“, обясни проф. Йозтюрк.

„Това е разлом с дължина около 100 километра. Той може да предизвика земетресение с магнитуд 7, когато се разкъса“, уточни той и добави, че поради почвената структура град Юксекова би бил по-застрашен отколкото Шемдинли при евентуален силен трус в района.

Две земетресения на 6 февруари миналата година със сила 7,7 и 7,6 отнеха живота на над 53 000 души в Югоизточна Турция. Милиони хора останаха без домове, след като цели градове бяха изравнени със земята.

През лятото на миналата година сеизмолог предупреди и за възможен силен трус в Истанбул.

Вероятността за земетресение с магнитуд 7 или повече в района на Истанбул е над 60%, но мегаполисът не е готов за него, заради което при подобно развитие може да има много жертви. Това коментира известният турски сеизмолог Наджи Гьорюр.

През август 1999 г. районът на Истанбул, който е разположен на границата между Анадолската и Евразийската тектонична плоча, бе разтърсен от земетресение с магнитуд 7,6. По официални данни тогава загинаха над 17 000 души, по неофициални данни – близо 40 000 души, а 45 000 бяха ранени. 

Турските сеизмолози многократно предупреждават за възможно ново силно земетресение в района на Истанбул. Според тях при трусове с магнитуд 7 и повече около 90 000 сгради в 16-милионния град може да рухнат, а 260 хиляди ще бъдат повредени и ще станат необитаеми, заради което ще са необходими временни жилища за 4,5 млн. жители.

Трус с магнитуд 4 разлюля Северна ТурцияЗеметресението е станало в 03:10 часа местно време

Нов силен трус изкара хиляди от домовете им в Турция

Трус от 4,3 по Рихтер разлюля гръцки острови, усетен е и в ТурцияКъм момента няма данни за пострадали

Силно земетресение в Турция, близо 6 по Рихтер разтресе странатаКъм момента няма данни за пострадали или нанесени материални щети