Китайците побързаха да резервират пътувания в чужбина, след като Пекин обяви, че ще отвори отново границите си през следващия месец, съобщава ВВС.

Заявленията за паспорти за китайски граждани, които желаят да пътуват в чужбина, ще бъдат възобновени от 8 януари, съобщи имиграционната администрация.

Това идва в отговор на съобщение от понеделник, което сложи край на почти три години строги правила за карантина за пристигащите.

Китайските туристи няма да имат пълен свободен достъп до всички държави. 

Япония - една от най-популярните дестинации за китайските пътници - обяви, че всички пътници от Китай трябва да покажат отрицателен тест за Covid при пристигането си или да се поставят под карантина за седем дни, поради скока на случаите там.

Индия също каза, че пътниците от Китай (както и някои други страни) трябва да покажат отрицателен тест за Covid, когато пристигнат.

Облекчаването на правилата за пътуване в Китай - последната част от политиката на страната за нулев Covid - идва, докато страната се бори с нова вълна от инфекции.

Негодуванието срещу политиката на правителството - което предизвика редки публични протести срещу президента Си Дзинпин през ноември - доведе до облекчаване на Covid ограниченията в цялата страна.