Великобритания е на ръба на политическата криза. Само дни след като финансовият министър беше уволнен заради непопулярните му икономически мерки, довели до сътресения на борсите, депутати поискаха оставката и на премиера Лиз Тръс, съобщи NOVA. Островът е в паника заради драстичното поскъпване на живота. Повишените цени вече предизвикаха протести в много европейски столици.

Само няколко дни след като беше назначен за финансов министър, Джеръми Хънт зачеркна всички предизборни обещания на премиера Лиз Тръс. 

„Ще отменим почти всички данъчни мерки, обявени в плана преди три седмици, за които не са предприети законодателни мерки”, обяви Джеръми Хънт.

Така нареченият от медиите минибюджет на Лиз Тръс и на бившия финансов министър Куаси Куартенг е  бил грешна политика в неподходящо време, единодушни са експерти и политици. Новият финансов  министър обаче значително ограничи мащабния план за енергийни субсидии и отмени почти всички точки по него. Той мотивира решението си с това, че страната трябва да възстанови доверието на инвеститорите след рекордния спад на паунда, срива на британските борси и намесата на Централната банка.

„Случващото се не е голяма изненада. Това се случва, когато се позволи лидерите на правителства да бъдат избирани от малобройни малцинствени групи”, коментира Оливър Джонс, жител на Лондон. Поскъпването на живота доведе до трусове не е само във Великобритания.

Десетки хиляди протестираха в Париж в рамките на шествие срещу високите разходи за живот и бездействието по климатичните промени.

Стачки с искане за по-високо заплащане в редица сектори във Франция доведоха до недостиг на горива, което допълнително нанесе удар на икономиката.

Стотици демонстранти се събраха и в италианската столица, за да протестират срещу рязкото повишаване на цените на природния газ.

Протестиращите в Рим настояха за намаляване на сметките, повишаване на заплатите и по-големи социални помощи преди очакващата се тежка зима.