Ще продължи ли поскъпването на горивата и през следващите месеци след като трендът от началото на годината показва единствено увеличение? Ежегодно с настъпването на топлите месеци и предстоящият летен сезон, традиционно се увеличава и потреблението на гориво, което води до увеличение.

Справка в специализирания сайт Fuelo показва, че от началото на годината средната цена на петрола на световна борса се е повишила от 78 долара до почти 89 долара за барел към днешна дата. Това неизменно води след себе си и до поскъпване по колонките на родните бензиностанции. За последния месец черното злато е скочило с малко над 2 долара за барел, като в първата седмица беше достигнат пик от почти 91 долара.

Според данните на платформата със 6 стотинки за литър е поскъпнал най-масовият бензин – А 95 от края на март. Цената му в момента стига до 2 лева и 73 стотинки. В края на януари същото гориво е струвало 2 лева и 62 стотинки за литър. Тенденцията е цената да се запази и през следващите седмици.

При дизела се забелязва леко понижаване на цената спрямо миналия месец.
През март литърът е бил 2 лева и 78 стотинки, а сега е с две стотинки по-малко. В сравнение с януари поскъпването е с 9 стотинки за литър. Според Fuelo цената ще продължи да върви надолу.

При пропан-бутанът цената остава сравнително постоянна, като се отчита спад от 1 стотинка за последните 30 дни. В момента газта се продава средно за 1,24 лева за литър. Тенденцията е цената да се запази.

Метанът от своя страна също продължава да поевтинява като за последния месец цената му се е понижила от 2,13 до 2,10 лева за килограм. Очаква се застой и през следващите седмици.

Експертите също успокояват, че драстичен скок в цените на основните горива не се очаква.

Бензинът се е качил с около 2%. Това са напълно нормални пазарни процеси, които се влияят основно от международната обстановка, конфликтът между Иран и Израел. Не знам дали тази година ще има така нареченото лятно поскъпване на горивата, по-скоро не“, коментира Светослав Бенчев – Българска петролна и газова асоциация пред bTV.

Ако се задържи обстановката горе-долу в такива темпове, очакваме, че около тези 2-3 стотинки нагоре надолу ще се задържат и цените, което си е нормално. Не очакваме нещо драстично, просто някакви минимални стотинки“, обясни Димитър Хаджидимитров – зам.-председател на асоциацията на Българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Браншът съветва, ако пътуваме извън България, да зареждаме у нас.

Цените на Балканите, особено в Гърция, са значително по-високи от тези в България и се забелязва дори един прилив на гърци, които зареждат у нас“, добави още Светослав Бенчев. 

На този фон Пловдив продължава да предлага едни от най-евтините горива в страната, като цените са с 2-3 стотинки по-ниски от средните за страната. Областта е на второ място след Ямбол. Третата и четвъртата позиция са за Стара Загора и Пазарджик.

Най-скъпото гориво е в област Смолян, като след тях се нареждат Разград, Кърджали и Кюстендил.