Глобалният икономически растеж ще остане стабилен тази година, след като през 2023 г. беше по-добър от очакваното, заяви Международният валутен фонд (МВФ) в четвъртък, цитиран от Ройтерс. Ще е нужна обаче усилена работа за ускоряване на темповете на растеж над ниските 3% в средносрочен план.

Говорителят на МВФ Джули Козак каза на брифинг, че световната икономика изглежда се е насочила към „меко приземяване“ със забавяща се инфлация и силен пазар на труда, но има опасност по-бедните страни да изостанат още повече. Очаква се МВФ да публикува актуализация на икономическите си прогнози по-късно този месец.

Във вторник Световната банка публикува мрачна прогноза за 2024 г., като заяви, че растежът на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) ще се забави за трета поредна година до 2,4%, а това ще изложи на риск целите за намаляване на бедността.

По този повод Козак припомни, че ужасните прогнози за рецесия в много региони преди година, не се сбъднаха през 2023 г.

„Така че световната икономика до момента се оказва много стабилна и очакваме тази устойчивост да се запази и през 2024 г.“, заяви говорителят на МВФ, отбелязвайки, че инфлацията вече отстъпва.

Новините обаче „не са само добри“, тъй като текущият растеж и този в краткосрочен план от около 3% е по-нисък от средните темпове на световен растеж преди пандемията от около 3,8%.

„Така че имаме още доста работа, за да засилим растежа, особено в средносрочен план“, каза Козак, добавяйки, че ситуацията изисква стабилни политики и реформи, които биха могли да повишат производителността.

На въпроса дали икономическата стабилност през 2024 г. ще се разпространи и извън Съединените щати, тя отговори, че има различия в състоянието на държавите и регионите и риск бедните страни да изостанат още повече.

„На тях ще им бъде най-трудно да се възстановят от поредица от сътресения, сред които и последиците от пандемията, шоковете при цените на храните и петрола“, заяви тя и добави, че фокусът на МВФ през 2024 г. ще бъде подпомагането на най-уязвимите му членки.