Само преди 4 месеца старши комисар Георги Чергов пое управлението на втората по големина Областна дирекция на полицията в страната. Той встъпи на поста като директор на ОД МВР Пловдив след редица протести, провокирани от пропуски в разследването на убийството на 24-годишният Димитър Малинов в Цалапица. След скандалните действия от страна на полицията, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска оставката на бившия директор на пловдивската полиция Васил Костадинов. Костадинов бе преместен в  „Звено за подпомагане на министъра” , а не след дълго щафетата пое Чергов, който напълно реконструира ръководния си екип в дирекцията.

Старши комисар Георги Чергов има 21 години служба в системата, като половината от тях той е бил в ГДБОП. Чергов  е преминал  през редица длъжности в хода на своята професионална кариера в системата на МВР. Работил е в секторите „Престъпления, свързани с МПС“ и „Престъпления, свързани с наркотични вещества“ в отдел „Криминална полиция“ на СДВР. Работил е в отдел „Разследване“, отново в СДВР, също началник на участък в Седмо районно в столицата.

През 2011 г. заема поста като началник на сектор „Трансгранична организирана престъпност” в отдел БОП-София. След това има кратък период като разследващ полицай на икономически престъпления до възстановяването на ГДБОП след реформите през 2013-2014 г. От 2015 година заема длъжността началник-отдел 09 към ГДБОП. През януари 2022 г. оглавява сектор в БОП-София.

-   Какви реформи предприехте в първите месеци от управлението си и успяхте ли да разрешите някои от проблемите, останали след  предишното ръководство?

-Като говорим за реформи не бих казал, че сме приключили с тях. Те обикновено са в различен аспект, но първата и по-основна , която можем да наречем реформа, това е дейността на сектор КАТ. Когато дойдох в дирекцията заварих сектора в малко разпиляно състояние. Служителите бяха командировани в отделните районни управления в града, където изпълняваха своите функционални задължения в съвместни екипи със служителите от Охранителна полиция. С анализа, който направихме, от гледна точка на статистика и мнението на всички началници на районните управления,  стигнахме до извода, че моделът не е ефективен. Поради това от първи октомври всички служители на КАТ бяха върнати отново в тяхната си структура и централизирано започнаха да осъществяват своята дейност.

 На следващо място, ако можем да го приемем като реформа, предприех някои кадрови промени по отношение на ръководния състав. Това е процес, който  продължава във времето и произтича от работата , която предстои, от задачите, които трябва да бъдат изпълнени. Така че бих казал, че реформата не е завършена.

- Предстоят ли още нови назначения? Към момента ключови отдели като "Охранителна полиция" и "Икономическа полиция " са с временно изпълняващи началници.

- Не мога да кажа още колко време ще бъде по този начин, дали ще е седмица, две или месец. В момента съм в разговори с някои от служителите на дирекцията.  Аз съм споделял и друг път, че някой от тях изпитват колебание и не са готови да поемат по-голяма отговорност. Да кажем , че към момента имам проведени разговори с конкретни служители, направил съм предложение, но очаквам от тяхна страна да дадат ясен отговор дали са готови да се нагърбят с по-голяма отговорност.

- Няма как да пропусна да Ви попитам за едно от престъпленията, които белязаха  2023 година - убийството на Димитър Малинов в Цалапица. Основният заподозрян  е арестуван преди дни  в Дания. Смятате ли , че в хода на разследването бяха наваксани пропуските, които позволиха Рангел Бизюрев да избяга от страната?

- Няма да си позволя да навлизам в дълбочина и да коментирам разследването, тъй като то е текущо под наблюдението на Окръжна прокуратура Пловдив  и не е редно да изнасям подробности от него, тъй като това може да повлияе на неговия ход. Мога да кажа , че организационно сме направили всичко необходимо.

 Пропуските в самото начало, поради различни причини, къде обективни, къде субективни, допуснаха извършителят, за който има събрани доказателства, да напусна страната.  Аз обаче се радвам, че към настоящия момент същият е задържан и върви процедурата по неговото екстрадиране, след това предстои повдигане на обвинение и предаването му на съд.

- Това може ли да кажем, че ще бъде скоро?

- Не мога да се ангажирам с конкретни срокове, защото участват различни институции , процесът си има своите законови процедури, които трябва да следваме. За да имаме наистина качествени доказателства ние трябва да се съобразим с предвидените в процеса срокове.

- През тази година отново имаме много жертви в пътни произшествия. Какви мерки за превенция да очакваме от страната на полицията през 2024 година?

- Така е. Броят на регистрираните произшествия на територията на област Пловдив е висок , което ни поставя на едно от челните места от този статистически показател. Пътният травматизъм  е приоритет. Една от реформите , които предприех е именно в тази насока. Тук искам да отворя скоба, че работата по този проблем не може да бъде само върху плещите на МВР.  Аз бих разграничил няколко групи фактори, които оказват силно влияние върху големия брой на произшествията. Първа група е обучението на всички водачи на МПС,  включително и пешеходци. Изключително важно е да имате подготовка и познание на правилата за движение.

На следващо място идва състоянието на инфраструктурата. Важно е да  имаме пътища, които да бъдат от една страна качествени и на следващо място да бъдат проектирани и изграждани по начин, че да се избегне максимално възникването на рискови участъци.

На следващо място идва контролът , който е приоритет на МВР.  Ние ще положим всички усилия в тази насока. С ежедневна работа създаваме възможно най-добрата организация, така че да имаме перманентен контрол  върху всички участници на пътното движение. На следващо място е реализирането на предвидените в законодателството наказания. В това отношение бих казал, че действащите към момента наказания, считам за достатъчно строги, но по-важното е да бъдат неизбежни.

-След нашите публикации , че служители на пловдивската полиция незаконно охраняват собственика на „Ботев – Пловдив” Антон Зингаревич, на последния мач на отбора , получихме сигнал, че служителят Галин Колев отново работи като охрана в ложата на Зингаревич. Същият сигнал е подаден и на тел. 112. Проверен ли е и какви мерки са взети?

-  Да, така е,  има такъв сигнал, който е подаден към 112. Той е приет, документиран и мога да кажа, че е започната проверка по реда на дисциплинарната практика.

-Пловдивската полиция извършва ли и проверка по данните , изнесени в серия публикации на Trafficnews за наличието на „наказателна” бригада в клуба , както и за полицейски служители, участвали във физическа разправа с тартори на агитки и охрана на Антон Зингаревич?

-Това, което на този етап ще позволя да споделя с вас е единствено е, че по тези публикации има започната дисциплинарна проверка и тя е текуща, поради което не желая повече да коментирам. 

- В средата на месец ноември стартира акция „Лукс”, а съвместно прокуратурата, МВР и НАП обявиха, че започват проверки на системни нарушители на пътя, като  ще се установява произходът на средствата на собственици и ползватели на луксозни автомобили, за които има данни, че са от нерегламентирана дейност.  Какви са резултатите са реализирани към момента?

-Акция „Лукс” е медийно озаглавена, но по тази линия действително от ръководството на МВР бяха сведени конкретни задачи , които се изразяват в това да бъдат установени лицата, които имат две и повече висящи наказателни постановления, в резултат на някакво нарушение по Закона за движение по пътищата от тяхна страна. В тази насока трябва да бъде извършен преглед  на имотно състояние на за всички такива лица, на техния автопарк и дали доходите им съответстват на това материално състояние, което демонстрират. Впоследствие, когато установим такова несъответствие, съвместно с НАП ще бъдат предприети конкретни действия. Към момента мисля, че са единични случаите, в които имаме такова съмнение, но не се ангажирам с конкретна бройка. По начина, по който структурирахме и организирахме действията си, можем да кажем, че операцията ще бъде един отворен процес и ще извършваме целенасочени действия в бъдеще в тази насока.

- Във всеки нов мандат темата за видеонаблюдението в града се поставя на дневен ред, но за съжаление не се реализира. Ще водите ли разговори с ръководството на града по тази тема?

- Да, видеонаблюдението е изключително полезно в нашата работа. През последните години се разчита на ползването му във всякакви насоки. От разговорите, които сме имали и с Общината знам, че това също е приоритет на тяхната политика и управление. Към момента се работи по няколко проекта за разширяване, модернизиране и усъвършенстване на видеонаблюдението. Нещо повече  мога да споделя.  Дирекция КИС към МВР съвсем скоро ще интегрира на нашата територия наличното видеонаблюдение и ще инсталират аналитичен продукт- софтуер, който да даде възможност за по пълноценно използване на налично видеонаблюдение. Ще бъдат използвани сигнални функция и други опции, които са изключително полезни за работа ни, а и за дейността на Община Пловдив.

-  Често ли граждани търсят вашата помощ в приемния Ви ден и за какви проблеми споделят най-често?

- В началото интереса беше по-голям , впоследствие малко намаля , не знам дали се дължи на сезона. Идват граждани със своите проблеми, които са от най-различно естество. Голяма част от тези проблеми дори не са от компетенциите на полицията, но към всеки един от тях сме се отнесли с необходимото разбиране, изслушали сме техните проблеми и сме дали съответните съвети. По отношение на тези, които касаят нашата дейност сме предприели необходимите действия, като е започната незабавна работа по техните молби.

-Какви са приоритетите на пловдивската дирекция за предстоящата 2024 година и как изпращате 2023 година?

- В личен план изпращам една много динамична година, натоварена също. Мога да кажа, че свърших доста работа. По отношение на работата на дирекцията се надявам да ни очаква една по-добра година. Най-важното е да бъдем живи и здрави, да бъдат здрави и семействата на всички наши служители.  Аз лично ще направя всичко възможно и ще изискам всеки един служител да положи необходимото старание, за да даде всичко от себе си. От това, което вършим трябва да изпитваме удовлетворение  и да бъдем полезни на обществото. В дейността си ще се водим от приоритетите, които са зададени пред нас от ръководството на МВР. Акцент ще бъде пътният травматизъм, работата по случаите на домашно насилие, разбира се по никакъв начин няма да допускам отстъпление и по отношение на работата на всички други престъпления.

-Свикнахте ли с Пловдив и липсва ли Ви софийския ви екип?

- До голяма степен да. В ГДБОП имам 12 години, общо взето половината ми служба е преминала в този отдел. Ще си призная, че много неща от там ми липсват и си изпитвам сантимент. Съвсем скоро трябваше да подпиша постоянната заповед и да отстъпя от старата си длъжност. Тогава официално се разделих с ГДБОП.  Малко ми стана сантиментално , но в крайна сметка животът е такъв. Обичам да има предизвикателства и както се казва „прави това което трябва, пък да става каквото ще”.

 - Какво ще пожелаете на служителите  за новата календарна година?

- Пак ще им пожелая да бъдат здрави и упорити. Нека се стараят да правят нещата така, както трябва и да знаят, че всичко се случва в диалог. Никой не трябва да си мисли, че е изключителен и това, което правим трябва да го правим заедно, да бъдем един добър екип и да създадем добра среда на работа във всеки един малък колектив. Всеки един служител трябва да осъзнае, че тази работа е колективна, а сам човек не е за никъде. Нека да разчитаме на колегите си, те трябва да усещат нашата подкрепа във всеки момент.