Как да направя известно моето населено място? Това е основната задача, която група българи, обединени от идеята да възродят малките населени места, поставят на деца и младежи до 18 години, живеещи в тези села. 
Фондация Възраждане на българските села организира конкурс за кратко видео, заснето с телефон. Целта на инициативата е да помогне на децата и младежите от малките населени места да планират дейностите си, да ги мотивират да постигат предварително заложени цели и да усъвършенстват презентационните си умения с най-често срещаната и достъпна в днешно време техника – мобилният телефон. Да проявят креативност и създадат самосъзнание за подобряване на средата на живот в техните населени места.

Според организаторите дейността по изготвянето на материала е добре да бъде извършвана под надзора на местното читалище. Читалището, помогнало за изработването на най-добрия материал, ще получи парична награда от 500 лева. Това ще сеслучи след изрично заявление от победителя, потвърждаващо участието на читалището в изработката на презентацията.

Регламентът  на конкурса е следния: 

1. Участниците могат да бъдат деца и младежи до 18г. от малки населени места (до 5000 души)
2. Продължителността на презентацията е максимум 4 минути (материали с по-дълго съдържание ще бъдат дисквалифицирани)

3. Крайна дата за публикуване на материалите – 10.00 часа на 10.02.2023г.
4. Обявяване на резултатите - 13.02.2023г.

5. Място на публикуване на материалите – ФБ групата „Да възродим българските села” .

Фондацията осигурява на участниците 2 награди под формата на лаптоп HP(refurbished) и още множество награди от спонсорите на събитието, които ще бъдат определени от всеки отделен спонсор за всяко конкретно видео. Основните критерии ще бъдат креативност и оригиналност на идеата, изработка, презентационни умения на участника. Участникът събрал най-много лайкове под своя материал, ще получи Наградата на публиката - лаптоп.

"Възраждане на българските села" е създадена от 8 ентусиасти, които са се заели със задачата да дигиталиризат читалищата на малки градчета и села, за да могат да върнат там млади хора с деца. 

"Оказа се, че местните училища само това и чакаха. И те се чудили как да накарат децата да влизат в библиотеките. Сега вече ги водят 2 пъти седмично в библиотеката вместо занималня. Карат си там уроците по „Компютри и технологии” и се подготвят с един от образователните сайтове. 
Но най-готини са бабите и дядовците. И те се активизираха. Писаха ни доброволци и започнаха да правят курсове по компютърна грамотност за възрастни в дарените зали" разказва единот организаторте Васил Кендов. 

Случващото се ги амбицира. Те разработват онлайн обучения по компютърна грамотност, готвят такива и по видео обработка за децата, предвидили са специални курсове за библиотекарите. "Изобщо мечтаем си за едно по-приветливо и уредено българско село. Село в което баби и деца имат общи теми, а хората обичат за се завръщат. Така започнахме и кампанията „Възроди твоето село”. Насочихме я към българите в чужбина. Поне към тази част от тях, която има топли спомени от ваканциите на село. Поставихме си за задача да поддържаме духа на тези местенца. Ще им помогнем да си направят интернет сайт, да споделят информацията за всичко интересно, което се случва, да припознаят отново читалището като пазител на спомена и носител на новото. И за спорт сме помислили и за туризъм, но повече от всичко имаме нужда от желание. Желание да се запази и обнови. А във века на информацията, тя трябва да е достъпна" казва Кендов.