Няколко камиона пръст - веднага, дръвчета - напролет, улично осветление - някога, асфалтиране - на кукуво лято. Горе долу така изглежда бъдещето на новопостроения комплекс "Гербера" в ЖР "Тракия". Жители на района снощи се срещнаха с кмета Костадин Димитров и поставиха пред него най - острите си проблеми. През уикенда обитателите на няколко входа се събраха и почистиха основно голямото пространство зад комплекса, където доскоро бе разположена строителната техника на фирма "Гербера". В общината има внесено предложение за отделянето на парцела с цел той да бъде озеленен, но много от живеещите там са против, тъй като се тревожат, че в последствие имотът може да бъде продаден и застроен. 

"Отпред, от страната на булеварда имаше голяма зелена площ, върху която в последствие изникна заведение" споделиха горчивия си опит новодомците. 

Жителите на "Гербера" не са единни в желанието си за бъдещето на свободното пространство, което е с площ около 2 декара. Някои настояват то да бъде превърнато в паркинг, тъй като недостигът на паркоместа в плътно застроения район, вече се усеща осезателно. Повечето обаче настояват теренът да се превърне в градинка с дървета, пейки и детска площадка. "Ще бъде зелена площ, тъй като това е желанието на повечето хора", заяви Димитров. Според него паркоместата никога нямало да бъдат достатъчни. Той обеща следващата седмица да бъдат докарани няколко камиона с пръст, а хората се ангажираха сами да я разпръснат. "Ще осигурим и дръвчета, както и план за залесяването на мястото. С дърветата може да успеем и сега, но може да стане и напролет" обеща кметът. По -сложен се оказа казусът с уличното осветление, тъй като в задната част на комплекса няма нито една лампа и е тъмно като в рог. "Пуснали сме заявка до ЕВН, но кога ще поставят лампи не мога да кажа" коментира Димитров. 

Още по-неясна е сигуацията с изграждането на улица, която трябва да обслужва новите пет секции на "Гербера". Скоро те ще бъдат населени от близо 300 семейства. Улица обаче там няма, а единствено черен път, по който се движат камиони и друга строителна техника на фирмата. През лятото в района, в който има и детска градина е изключително запрашено, а през студените месеци камионите разнасят кал из съседните улици. "Изграждането на улицата е задължение на инвеститора Георги Чалъмов" заяви кметът. 

"Не е ваша работа, когато ще оправим улицата. Когато приключим с обекта - тогава" заяви Красимир Гърков, който е служител на строителната компания. Всъщност срокът на допълнителното споразумение, сключено между "Гербера" и общината е изтекло 2015 година, така че инфраструктурата отдавна трябваше да бъде изградена. "ние не осъществяме контрол, общината отговаря за това" разграничи се и кметът. 

На събранието бе поставен и друг въпрос - защо се налага районното кметство, респективно данъкоплатиците да заплащат за озеленяването и осветяването на района, след като договорът, сключен през 2007 година задължава инвеститора да изгради инфраструктура в имота, включваща ВиК, улично осветление, изграждане на улици и озеленяване с висока и ниска растителност на стойност 3 600 000 хиляди. 

Този въпрос обаче така и остана да виси в пространството.