Продължава разследването на случая с предотвратения терористичен акт в града. Според информация на Специализираната прокуратура 16-годишният тийнейджър е смятал да взриви самоделна бомба в последния учебен ден. Той е бил вербуван в интернет чат от радикалната организация Ислямска държава. Младежът е сглобявал тръбна бомба, каквато е използвана при атентатите в Белгия и Сарафово.

От прокуратурата го определят като изключително умен, защото при претърсването на помещения са намерени много формули и схеми за синтезиране на взривни вещества от общодостъпни съставки.

Преди ареста, ученикът е бил изведен от училището от своя баща. Специализираният съд е отказал постоянен арест за младежа и сега от понеделник с него ще се занимават инспектори от Детска педагогическа стая и от днес трябва да започне да я посещава. 

"Детето ще си ходи на училище, няма да го извеждаме от средата, в която е бил досега. Ще набележим една стратегия за работа с това дете, така че да се чувства пълноценно, а не изолирано. Нашето присъствие ще бъде постоянно, за да го извадим от ситуацията, в която се намира", заяви шефът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков. 

Неговия коментар и този на жители на Пловдив след случилото се - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

 

"Става въпрос за ученик, дете, а вече и обвиняем, който се е радикализирал, както е съвременният термин", обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.   

Взривното устройство е изработено от самия него и е съдържало запалими вещества и пирони, като целта е била да бъдат нанесени възможно най-много поражения. Бомба от същия тип, но с много по-малка маса причини смъртта на петима израелски туристи и един българин при атентата в Сарафово през 2012 година. 

"По оценки на експерти по делото Сарафово, веществото, което е използвано при нашия атентат в кавички е 3 кг, тук става въпрос за 14.5 килограма", обясни Иван Гешев. 

При претърсването на помещенията са намерени много формули за синтезиране на взривни вещества от общодостъпни вещества, схеми, синтезиране на отрови. 

"Затова казвам, че детето е изключително интелигентно, защото се твърди и от него, че това го е направил за 7-8 дни, дори да е за 7-8 месеца, това е огромна, много прецизна и така високоинтелигентна работа", обясни прокурор Иван Гешев. 

Държавата обмисля да създаде антитерористичен център по подобие на тези, които функционират на територията на Съединените щати. По този начин службите ще имат в реално време представители за решаване на възникнали кризи. Според Спецпрокуратурата със задържания ученик трябва да се работи в изолирана среда и това е единствената причина да бъде изготвен протест пред Апелативния специализиран съд.

"Това, което показаха медиите, е ясно, че ученикът е започнал подготовка за извършването на терористичен акт", заяви пред TrafficNews.bg бившият директор на ДАНС-Пловдив и антитерористичен експерт Ангел Стоев.

"Слава Богу службите и Специализираната прокуратура са го спрели на ниво замисъл и начало на подготовка. Обществото трябва да разбере, че опасност от подобни действия има и в бъдеще и съответно хората трябва да бъдат по-внимателни, така че да не стигаме до тежки мерки, свързани с антитерористичната защита, а с едно по-голямо внимание от страна на хората, да се предпазим от терористични действия", каза още Ангел Стоев.

Коментара му за ситуацията със задържания ученик за подготовка на терористичен акт в Пловдив и какви са опасностите да бъдат радикализирани младежи у нас – вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: