Благодарение на работата на психолозите, съвместо с родителите и полицията, задържаният за подготвен терористичен акт ученик от Пловдив вече не представлява опасност за обществото. Това става ясно от становището на Апелативния спецсъд, който днес остави на свобода 16-годишното момче, отхвърляйки искането на прокуратуратана тийнейджъра да бъде наложена мярка "задържане под стража".

"През последния месец, в резултат на приложен комплексен подход от мерки от родители, психолози и правозащитни органи, в психичното състояние на обвиняемия са настъпили значителни положителни ефекти, което е довело до редуциране на обществената му опасност”, гласят мотивите на магистратите.

Съдът се е съобразил и с препоръките на съдебно-психиатричната експертиза за регулярни контакти на обвиняемия със специалист психолог, както и за почване на семейна терапия. Затова апелативните магистрати са взели решение,  че позитивната промяна в момчето, заедно с нуждата да контактува с автентичната си среда, предполага създаването на възможност за социализация, а не на изолация в условията на следствения арест.

Сутринта преди заседанието, което се проведе при затворени врати, говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева заяви, че има много голяма обществена опасност, ако вербуваният от Ислямска държава ученик остане на свобода и продължи да ходи на училище.

„Съдът счита, че обвиняемият трябва да продължи да учи и да остане в естествената си среда”, констатира след окончателното решение Милева, която е и наблюдаващ прокурор по делото, премълчавайки далеч по-съществената част от аргументите на магистратите.

Апелативният спецсъд реши: Свобода за 16-годишния ученик, обвинен в тероризъм!Според магистратите момчето трябва да продължи срещите с психолози, но и да ходи на училище