Спецпрокуратурата настоява 16-годишният младеж, който бе заподозрян за тероризъм в Пловдив, да бъде задържан под стража и изолиран в специална среда. За това настоя говорителят на спецпрокуратурата - прокурор Сийка Милева.

По думите й в тази изолирана среда с него ще работят психолози и експерти.

"Към този момент остава опасността за много българи, ако момчето остане на свобода. Непроменено е мнението на прокуратурата, че в настоящия казус се касае за дете, жертва на радикализация и за една огромна човешка трагедия. От друга страна стоят сигурността и интересите на българското общество", заяви прокурор Милева.

Тя обясни, че родителите на тийнейджъра са съдействали изцяло на органите на реда, но не те са подали сигнала срещу сина си.

Детето изпращало клипове към вербовчика, но към този момент от Темида отказват да кажат какво точно е имало в тях.

"Намерени са и взривни вещества без аналог за Европа, които са много повече от изнесената първоначално информация", посочи прокурор Сийка Милева.

TrafficNews припомня, че преди дни зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че на тавански помощения, в дома на семейството, е открита бомба с тегло 14.5 кг.

При обиска бе намерена и т. нар. "тръбна бомба" - устройство, което често се използва при атентати. Намерено бе и взривно устройство, което е в процес на изготвяне. То представлява два пластмасови съда, поставени един в друг, а разстоянието между тях е било пълно с с пирони.

Веществото, открито при обиска, е използвано при атентатите в Белгия и Франция, а и в Сарафово.

"В Сарафово обаче веществото в бомбата е било 2,5 кг, а тук говорим 14 кг. Вие си направете изводите", коментира Гешев.

Освен това полицията открила и механични, електронни прекъсвачи за електрически вериги, раница с електрическа верига, механични бутони и др.

Тогава той обяви, че тийнейджърът е бил вербован от "Ислямска държава".

При закрити врати днес трима апелативни съдии ще решават за окончателната мярка за неотклонение на 16-годишния младеж.

В гимназията на младежа, задържан за тероризъм, учители и директори си заровиха главата в пясъкаМомчето се е върнало в клас без някой да подготви съучениците му

Антитерористичен център ще координира действията на службите при заплаха от тероризъмЗаплахата от радикализация е реална, не можем да си заравяме главите в пясъка, заяви зам. главният прокурор Иван Гешев

Адвокатът на задържания ученик: Той не е имал намерение да убиваТой е толкова жалостиво и добро дете, твърди Емил Велинов