Приключи семинара на британските лекари на тема „А,Б,В в клиничната медицина”. Той се проведе пред български и чуждестранни студенти, които се обучават в Медицински-университет-Пловдив. Целта на семинара беше да даде възможност на студентите от горните курсове да упражнят практически познанията си по медицина.

Безплатният курс беше воден от британски лектори – д-р Маргарита Китова-Джон, която от дълги години работи като общо-практикуващ лекар в Англия и съпругът й д-р Джон.  

„С този курс целим да помогнем на студентите, да разтворим техния обзор и да ги подготвим за работата в чужбина. Целта не е да отидат извън страната, а да им покажем плюсовете и минусите. В чужбина не всичко е цветя и рози. Смятам обаче, че заради социалните и политически проблеми в страната през последните 25 години българският лекар е деморализиран, загубил е обективността си до някаква степен, тъй като е притиснат от различни битови проблеми. Надявам се, че можем да вдъхновим студентите, че пациентите са центърът за нас. Искрено вярвам, че когато се отнасяме по хуманен начин с тях, рано или късно това се връща. Не трябва да мислим за реализация, позиции и пари особено в началото, защото тогава загубваме фокусa - нашия пациент и смятаме, че той е една пътека, по която трябва да вървим.”, казва д-р Маргарита Китова-Джон.

„В началото казах, че медицината до голяма степен е изкуство и призвание да бъдеш лекар. Едно от най-големите облекчения за мен е, че работя в Англия и няма значение кой пациент какъв е. В моята чакалня ако имам пациент с титлата на лейди и след това имам бездомно момиче, с двамата ще се отнеса еднакво и те ще чакат еднакво дълго. Смятам, че ако помогнем на младите хора да ги мотивираме да вярват в призванието да бъдат лекари, ще създават една по-модерна медицина” , казва още д-р Китова, която е медик трето поколение.

Другият британски лектор – д-р Джон , е с индийски произход, но също от дълги години работи като общо-практикуващ лекар във Великобритания. Бил е студент в МУ-Пловдив, след което е заминал за островната държава.

„Опитвам се да помогнем на студентите тук и да им предадем нашите умения. Искам да работят тук в България като добри лекари и да споделим неща, които не са изучавали”, споделя д-р Джон.  

Семинарът се проведе по забавен и интригуващ начин и стимулира студентите да използват уменията си чрез интерактивен метод. По време на курса бяха разиграни и обсъдени истински клинични случаи, които показаха на студентите защо е важно да бъдеш добър лекар. 

TNS.bg