Всяко десето жилище от началото на годината в София е купено с цел инвестиция и даване под наем, сочи проучване на пазара на една от големите посреднически агенции. Останалите 87% от купувачите търсят апартамент за собствено ползване. Имотите, които се оферират на цени, съобразени с търсенето и предлагането, се реализират в рамките на 1 до 6 месеца.

Клиентите взимат своите решения за покупка много по-бързо отпреди - в рамките на 1 максимум 3 месеца и след средно 10 огледа. 

Отстъпки в цените на жилищните имоти в момента почти няма. Максималната възможна корекция в стойността на имота е до 5%. От началото на 2016 г. се наблюдава 7% ръст на сделките, сключени на офертна цена. Отчита се спад на продажбите на стойност под 50 хил. евро и ръст на тези над 100 хил. евро.

За първите месеци на година има 20% ръст на запитванията от купувачи, а поскъпването в София е 12%, смята Весела Илиева, шеф на агенцията. По думите й средните цени в столицата са 772 евро/кв.м, във Варна - 726 евро/кв.м, в Пловдив - 538 евро/кв.м, в Бургас - 542 евро/кв.м. 

Според нея има нарастване на броя на сделките „на зелено“, сочат анализите на брокерите. Най-продавани са двустайните (41%) и тристайните апартаменти (34%).

Клиентите на пазара на жилищни имоти са с нов профил - мениджъри на средни и високи позиции, на основен трудов договор, със семейства и деца, сочат наблюденията на столичните брокери, пише pariteni.bg. Те предпочитат да влагат парите си в имоти, вместо да ги държат в банките, и купуват имоти на стойност над 70 хил. евро. 

В много от случаите използват ипотечни кредити заради атрактивните условия в момента и спада на лихвите както по кредити, така и по депозити. Броят на чужденците, инвестиращи в жилищни имоти в България, през последните месеци е малък.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg